RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stier: Hrvatska i Vatikan za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda

Napisano 17.12.2016. 20:30

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier razgovarao je u subotu u Vatikanu s državnim tajnikom za odnose s državama Paulom Gallagherom o stabilnosti jugoistoka Europa, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu gdje Sveta Stolica i Hrvatska dijele zajednički interes - europski put te zemlje i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

"Dominirala je tema jugoistoka Europe, s posebnim naglaskom na BiH gdje je Svetoj Stolici i Hrvatskoj europski put te zemlje i jednakopravnost triju konstitutuvnih naroda zajednički interes", izjavio je ministar Stier novinarima nakon razgovora s monsinjorom Gallagherom, piše Hina.

Stier dodaje da je, u tom kontekstu, s Gallagherom razgovarao i o partnerima u Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici te da Vatikan i Hrvatska zagovaraju "jedno bolje razumijevanje za prilike u BiH" u cilju ostvarenja njezina europskog puta.

"Taj put  jest zahtjevan i ima i dosta izazova, ali isto taka otvara određene prilike: određene reformske poteze kao što je i promjena izbornog zakonodavstva koja može biti jedna dobra prilika ne samo za Hrvate ili katolike već za sve konstitutivne narode (....), da taj princip institucionalne jednakopravnosti triju naroda i svih građana bude u funkciji boljeg rada BiH, bolje pripreme da se može nositi sa svim obvezama koje će sutradan imati kao punopravna članica Unije", rekao je Stier.

"Dakle, za samu koheziju države i njeno bolje funkcioniranje", dodao je šef hrvatske diplomacije.

Ocijenio je, međutim, da je osim zalaganja Hrvatske i zauzimanja razumijevanja Svete Stolice po tom pitanju "izuzetno važno da i neki drugi ključni čimbenici međunarodne zajednice također rade na tome".

Stier je, kako je rekao, svoje vatikanske sugovornike izvijestio o zaključcima sastanka ministara vanjskih poslova EU-a od prošlog utorka gdje se upravo istaknulo da je "jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih ostalih građana put kojim se želi vidjeti napredak BiH u ispunjavanju obveza koje ima u kontekstu pristupa Uniji", navodi Hina.

"Važno je istaknuti da se svih 28 članica složilo s baš takvom formulacijom", istaknuo je Stier, uz opasku da se na tome "još mora raditi".

To je, po njegovu sudu, "jedna dobra izjava", kao i izjava veleposlanika EU-a na Vijeću sigurnosti nakon godišnjeg izvješća međunarodnog predstavnika Valentina Inzka "baš na tom tragu, no operacionalizacija i implementacija takvih smjernica je ono što je sada pred nama".

"Naravno, taj posao moraju činiti lideri u BiH. Njihova je nadležnost, pravo i odgovornost, ali potpora i ohrabrenje od strane međunarodne zajednice je vrlo važno", istaknuo je Stier.

U toj pripremi, zaključio je, mi želimo vrlo aktivno sudjelovati.

Stier i Gallagher su se dotaknuli i pitanja kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca. Iako se više puta u javnosti spekuliralo da bi se to moglo dogoditi 2018., Stier je rekao da nije bilo riječi o vremenskim terminima.

Podsjetio je na mješovito katoličko i pravoslavno povjerenstvo koje mora do ljeta dovršiti svoj posao, iako proces kanonizacije ne ovisi o tome, navodi Hina.

"To je unutarnja stvar Katoličke Crkve. Mi jedino možemo reći da će taj dan sasvim sigurno biti jedan radostan dan za sve ljude kojima je Stepinac, njegovo životno djelo, uzor u zauzimanju za slobodu i dostojanstvo čovjeka", rekao je Stier.

Stier, koji se u Vatikanu također sastao i s državnim tajnikom Pietrom Parolinom, rekao je da je današnjim posjetom potvrđena tijesna suradnja između Hrvatske i Svete Stolice.

Svome kolegi Gallagheru i šefu vatikanske vlade Parolinu poklonio je knjigu britanskog povjesničara Robina Harrisa "Stepinac - His Life and Times".

Stier se nakratko sastao i s Angelom Sodanom, državnim tajnikom od 1991. do 2006., za vrijeme mandata dvaju Papa, Ivana Pavla II. i Benedikta XIV.

Hrvatska i Vatikan u siječnju 2017. obilježavaju 25. obljetnicu priznanja i uspostave diplomatskih odnosa.

Stierovog domaćina Gallaghera papa Franjo je imenovao tajnikom za odnose s državama u studenome 2014. On je prvi Englez u povijesti Vatikana koji obnaša tako visoku funkciju- ekvivalent ministru vanjskih poslova - a na koju je stupio s 30-godišnjim iskustvom u diplomatskoj službi Svete Stolice. Taj 62-godišnjak, čiji je moto "koračaj ponizno s Bogom", služio je u misijama Svete Stolice u Tanzaniji, Urugvaju, Filipinima te kao promatrač u Europskom parlamentu u Strasbourgu i bio je nuncij (veleposlanik) u Burundiju, Gvatemali i Australiji.


Nema komentara

Anketa

Ustavi