RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Strategija Vlade FBiH - fiskalna stabilnost, reforme i poslovi u cestogradnji i energetskom sektoru

Napisano 10.03.2010. 14:34

SARAJEVO - Strategija Vlade Federacije BiH je postizanje i održanje fiskalne stabilnosti, nastavak regulatornih reformi i otvaranje novih poslova posebno u cestogradnji i energetskom sektoru. To je istakao federalni premijer Mustafa Mujezinović u uvodnom obraćanju na okruglom stolu ''Ekonomija BiH - stanje i perspektive u Federaciji BiH'' danas u...

...ASA Holdingu u Sarajevu.

Predstavnici Vlade i poslodavaca iznijet će svoja viđenja o razvoju ekonomije.

Premijer Mujezinović je istakao potrebu da se uspostavi dobra korelacija između privatnog sektora i javnih preduzeća koja imaju određenu saradnju, ali i probleme kada su u pitanju javne nabavke i standardi koje su pojedina javna preduzeća postavila.  Kapitalne investicije po njegovim riječima otvaraju šanse za angažiranje domaćih kompanija i njihovo prilagođavanje evropskim standardima.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović kazao je da je ovo prvi u nizu sastanaka Vlade i poslodavaca da bi zajednički pronašli izlaz iz trenutne situacije. ''Imamo probleme s opterećenjem privrede, a mi se borimo da zapošljavamo a ne otpuštamo radnike'', istakao je Imamović dodajući da poslodavci podržavaju reformske procese.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda je rekao da je u proteklom periodu izgubljeno dosta vremena i prilika da vlasti čuju glas privrede.  Bevanda je naveo da bi u ovoj godini trebalo intenzivnije graditi autoput na koridoru 5-C te da se nada da će biti manje politike, a više realne volje da se krene u ono šta treba raditi.  Među realnim potencijalima Bevanda je istakao energetski sektor i da je u toj oblasti vlada svojim odlukama definirala jasan put.  Uz te dvije okosnice razvoja Bevanda je napomenuo da treba fokusirati opstanak i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Pomoćnik ministra energije rudarstva i industrije Hilmo Šehović prezentirao je prioritete izgradnje elektroenergetskih objekata u FBiH i načina finansiranja. Najavio je da će iduće sedmice biti održan energetski forum o utjecaju energetskog sektora na ekonomski razvoj FBiH i BiH.

ZA AUTOCESTE, AERODROME I ŽELJEZNICE OSIGURANO 735 MILIONA EURA
 
Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović izjavio je danas da je osigurano 735.000.000 eura za oblasti autocesta, magistralnih cesta, aerodrome, željeznice itd. Ta sredstva su, kako je dodao, izvjesna i uglavnom je riječ o kreditnim sredstvima evropskih banaka i fondova.

''Ova godina je prijelomna, u kojoj možemo napraviti snažniji iskorak ka intenzivnijoj izgradnji autocesta i rekonstrukciji željeznica, te drugih kapitalnih javnih investicija'' istakao je Šećkanović obraćajući se učesnicima okruglog stola o stanju i perspektivama ekonomije u FBiH u Sarajevu.  Dodao je da se planira ugovaranje svih četiriju dionica autoputa  dužine 66 kilometara.

''Naravno, one se ne mogu završiti sve ove godine, ali ćemo ih početi i bit će gotove u naredne dvije do tri godine'' rekao je Šećkanović i dodao da prvi ugovor koji se odnosi na dionicu prema Zenici treba da bude potpisan narednih dana.

(Svevijesti.ba)


Nema komentara

Anketa

Ustavi