RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Šuica: Bez ustavne reforme na principima federalizma i decentralizacije, napredak BiH nije moguć

Napisano 18.04.2015. 20:16
Dubravka Šuica

Rezolucija Europskog parlamenta, prihvaćena ovog tjedna od Vanjskopolitičkog odbora EP nagovještava bolje dane za BiH kada govorimo o njezinoj europskoj perspektivi, smatra dopredsjednica vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta zadužena za BiH i Kosovo Dubravka Šuica.

Ona je u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis naglasila kako treba još puno napora uložiti i još puno socijalnih i ekonomskih promjena provesti, ali i upozorila:

-Bez ustavne reforme koja bi se trebala temeljiti na principima federalizma i decentralizacije, koji su okvir za stvaranje funkcionalne države u BiH se neće dogoditi napredak, kazala je Šuica za HMS.

 

Načela federalizma i decentralizacije

U prijedlogu Rezolucije Europskog parlamenta ističe se kako se ustavne reforme u BiH trebaju provesti poštujući načela federalizma, decentralizacije, te legitimnog političkog zastupanja.

– Raduje me da su naši kolege i zastupnici u EU parlamentu na Vanjskopolitičkom odboru prepoznali ove odredbe Rezolucije i glasovali za njih. Rezolucija je u skladu s novim pristupom EU prema BiH a radi se o novoj njemačko britanskoj inicijativi. Glavni naglasci su na ubrzanju političko socijalnih reformi i osiguranje jednakih prava sva tri naroda, slobodi medija i obrazovanju, kazala je Šuica za Hrvatski Medijski Servis.

Napomenula je i kako su u prijedlog Rezolucije ugrađene i odredbe koje se odnose na standard zaštite okoliša.

-Možda to i nije danas najvažnija tema u BiH, ali je važna za cijelu  kuglu zemaljsku, s obzirom na klimatske promjene koje su danas tema broj jedan u svijetu. Stoga smo vrlo zadovoljni da su ušli odredbe koje spominju zagađenja rafinerija u Bosanskom Brodu kao i zaštitu rijeka Neretve i Trebišnice, a to se tiče i Hrvatske i BiH, kazala je Šuica.

 

Restrukturiranje javnog RTV servisa

Pojašnjavajući odredbe Rezolucije o javnom RTV servisu Šuica je kazala kako Rezolucija traži poštivanje slobode medija kao i slobode izražavanja.

-Novina je što se uz opći interes naglašava važnost osiguranja financiranja, a znamo da u BiH baš i nije to slučaj. Usto se još zahtjeva i  uređivačku slobodu ali i emitiranje na svim službenim jezicima BiH, a to znači i podrazumijeva emitiranje na hrvatskom jeziku, što do sada nije bio slučaj, kazala je Šuica, dodajući kako je na tome i sama dosta radila i u prošlom mandatu u Europskom parlamentu.

Ona smatra da je vrlo važno da sada postoji neki pisani znak koji upućuje vlasti BiH kojih bi se načela trebali pridržavati kako u restrukturiranju javnog RTV servisa, tako i u reformama Ustava i izbornog zakonodavstva.

– Mi, ne samo iz Hrvatske nego i iz EU, iz Europskog parlamenta zamišljamo i želimo BiH  kao suverenu državu tri konstitutivna naroda i manjina i to je ono na čemu baziramo našu politiku prema BiH, ali sam sigurna da i sama BiH to isto želi i naši interesi se poklapaju. Samo je važno da se pokrenu reforme s mrtve točke. Ja sam nepopravljivi optimist i vjerujem da je već ovo dovoljno što se sada dogodilo; a to je formiranje vlasti, ipak su izborni rezultati poštovani ovaj put, zatim izjava svih političkih čelnika pod pokroviteljstvom gospođe Mogherini o europskoj opredijeljenosti, koja, također, puno govori o onome što se želi postići u BiH i ova rezolucija koja dolazi u pravom trenutku. Stoga mislim da su to jedan sasvim solidan osnov za nastavak euroatlantskog puta bih, kazala je Šuica za HMS.

Ona je apsolutno uvjerena, obzirom da je velikom većinom članova Vanjskopolitičkog odbora i dogovorom svih klubova i svih izvjestitelja iz drugih klubova u Europskom parlamentu prihvaćena kako će prijedlog Rezolucije biti usvojen na zasjedanju Europskom parlamentu u Strasbourgu krajem travnja.

 

Početi primjenjivati SPP

Dopredsjednica Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Dubravka Šuica smatra kako je sada vrlo važno doći do toga da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, ali prije toga treba početi primjenjivati sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju.

-SPP je stupio na snagu, ali ga je potrebno početi implementirati na terenu, pojasnila je Šuica

Ona smatra kako je najveći problem BiH, trenutno, nezaposlenost, posebice nezaposlenost mladih.

– I u Hrvatskoj je to problem koja je europska zemlja. Stoga najviše na tome treba poraditi. Onog momenta kad se stekne ekonomska neovisnost, ekonomska sloboda, kad mladi dobiju dignitet, a dobit će ga samim time što su dobili radno mjesto i što su ekonomski neovisni, onda će drugačije razmišljati politiku svoje zemlje.

 

Rezolucija dobar temelj, IP fondovi važni

Šuica smatra kao je Rezolucije EP dobar temelj za napredak BiH, kako je važno što je iskazana dobra volje europskih čelnika i dobra volja susjeda za napredak BiH prema EU.

-Nama u Hrvatskoj je strašno važno što se događa u BiH, ne sa željom da bismo mi rukovodili nekim procesima, ali naša granica je najduža s BiH i nama nije svejedno što se tamo događa. Jedan je razlog to što živi tamo naši narod, Hrvati o kojima moramo skrbiti prema hrvatskom ustavu, ali mi želimo skrbiti o sva tri naroda i jednostavno da žive u miru, jer Europa, kao što znate, je jedan mirovni projektu. Želimo da građani BiH bez obzira koje su nacionalnosti žive jednako i da imaju jednaki standard kao što imaju građani tzv. zapadne Europe, kazala je Šuica za Hrvatski Medijski Servis.

 

Ne može se nastaviti živjeti na osnovama Daytona

Iako je još u gospodarskim poteškoćama Hrvatskoj je, kaže Šuica, odlazak u EU  puno pomogao. Ističe kako je važno da i BiH što prije dođe u poziciju da  može početi koristiti fondove pretpristupne pomoći.

-Ti fondovi puno će pomoći da se popravi javna administracija, da se krene u obnovu infrastrukture, jer građane najviše interesira kako oni žive. Ali opet ću ponoviti pretpostavka je da žive ravnopravno i radi toga sigurno je da će trebati pristupiti i promjenama ustava i izbornog zakona. Ide se korak po korak, idemo prvo socijalu i gospodarstvo rješavati, a onda kasnije da se ide mijenjati izborni zakon, a onda i Dayton koji je u onom trenutku bio dobar za BiH jer je donio mir, ali sada se pokazuje kako se ne može nastaviti živjeti na tim osnovama, zaključila je Šuica u intervju za Hrvatski Medijski Servis.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi