RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Suprotan smjer: Uspješna Martina želi znanje dati svojoj Posavini

Napisano 06.02.2016. 10:43

U poplavi informacija kako mladi u BiH izravno iz srednjoškolskih i studentskih klupa odlaze u europske zemlje u potrazi za osiguranjem bolje budućnosti, pronašli smo u Martini Živković iz Donje Mahale (Orašje) suprotan primjer. Završila je Poljoprivredni fakultet u Osijeku, smjer zaštite bilja, kao najbolja studentica generacije, piše Večernji list BiH. Uz to, dobila je Dekanovu i Rektorovu nagradu, što još povećava značaj njezina uspjeha na razini osječkog Sveučilišta. Jedna je od oko 100 volontera primljenih u Vladu PŽ kako bi stekli prvu godinu dana radnog iskustva, neophodan uvjet za ravnopravnu tržišnu utakmicu.

 

Posavini potreban laboratorij

Martina s ponosom ističe kako je jako vezana za Posavinu i svoju budućnost vidi upravo tamo gdje je i rođena, u ravnici pokraj rijeke Save.

- Oduvijek sam voljela biljke, njihov razvoj i zaštitu, još dok sam s mamom radila u vrtu, pa je tom smjeru otišlo i moje opredjeljenje na fakultetu. Naravno da bih voljela ovdje primijeniti svoje znanje i ostati gdje sam rođena, ali osnova naše egzistencije je posao. U razgovoru s prijateljima koji također volontiraju u službama Vlade PŽ, svi smo jednoglasni u razmišljanju kako bismo ostali ovdje kada bismo imali posao, kaže Martina koja očito obožava svoju branšu i u jednom dahu iznosi što je potrebno za unapređenje poljoprivredne proizvodnje: - Smatram kako je u Posavini prijeko potreban kemijsko-pedološki laboratorij, te kvalitetna analiza ispitivanja tla.

U Posavini je na nekim mjestima tlo prezasićeno pojedinim tvarima, dok je u isto vrijeme siromašno drugim.

 

Studentica generacije

Martina je za pet godina studija bila je primjer svima i nagrađena je brojnim priznanjima. Najdraže su joj Dekanova i Rektorova. Uz prosjek ocjena 5,0 je među 300 studenata proglašena studenticom generacije. Znanje, kaže, želi usmjeriti u razvoj i modernizaciju poljoprivrede jer očito je kako proizvođačima u Posavini nedostaje stručnih kadrova i njihova znanja kako bi u praksi poljoprivreda bila isplativija.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi