RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svako rješenje koje garantira hrvatskom narodu da će birati svoje predstavnike za HNS je prihvatljivo

Napisano 04.09.2017. 23:10

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u ponedjeljak jednoglasno je dogovoreno da u HNS-u mora postojati konsenzus i zajednički nastup oko svih ključnih strateških pitanja, ali tako da se ne sputava pluralnost i višestranačje unutar samog HNS-a.

- Dogovoreno je da se na dnevni red sljedećih sjednica stave neka vitalna pitanja vezana za hrvatski narod, poput nekih zakona koje smo već uputili u proceduru - Izborni zakon i Zakon o RTV sustavu, demografske strategije hrvatskog naroda u BiH i međusobnih odnosa stranaka HNS-a, kako bi na kvalitetan način dočekali izbornu kampanju - kazao je predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na tiskovnoj konferenciji u Mostaru.

Dodao je kako se o samim izborima "neće pričati prije proljeća iduće godine".

Čović smatra kako će u ovoj godini doći do izmjena Izbornog zakona BiH, dodavši da će za to trebati usuglašene verzije koje budu usvojene u oba parlamentarna doma.

- Naš stav u HNS-u je jednostavan, svako rješenje koje garantira da će hrvatski narod birat svoje predstavnike u Dom naroda, odnosno u Predsjedništvo BiH, za nas je prihvatljivo - pojasnio je Čović.

Na novinarsko pitanje kako se SNSD-ovo blokiranje bh. puta prema NATO-u odražava na njegov odnos prema Miloradu Dodiku, Čović je odgovorio kako ništa ne može blokirati taj put.

- Naš NATO put ne može nitko blokirati, iako se u javnosti špekulira na različite načine. Sve srpske stranke imaju jedinstven stav o NATO-u i oni taj stav usuglašavaju sa Srbijom. Ali što se tiče MAP-a, stav svih srpskih stranaka, pa i SNSD-a, je da on ide predviđenom dinamikom - komentirao je Čović.

Na optužbe da HDZ BiH blokira uvrštavanje Srba kao konstitutivnog naroda u Ustav HNŽ-a, Čović je odgovorio kako na čitavom području BiH treba do kraja realizirati pitanje konstitutivnosti sva tri naroda na jednak način.

- Više puta sam naglasio da je značajan dio BiH etnički očišćen i činjenica je da je značajan dio Federacije BiH bez Hrvata ili bez značajnijeg upliva Hrvata u politički ili javni životi. Isto vrijedi i za druga dva naroda na nekim područjima - kazao je Čović, ocijenivši kako se iz tih razloga i jedan, i drugi, i treći narod, ne osjeća konstitutivnim.


Nema komentara

Anketa

Ustavi