RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Terorista Durguti profesor akaida u travničkoj medresi

Napisano 12.10.2010. 10:01

Terorista Durguti profesor akaida u travničkoj medresi

BANJA LUKA - Direktor Islamskog instituta u Travniku Safet Durguti, čije se ime kao osobe povezane s teroristima nalazi na konsolidiranoj listi Savjeta sigurnosti UN objavljenoj u rujnu, i dalje nesmetano obavlja tu funkciju kao visoki funkcionar Islamske zajednice BiH.

Albanac Durguti je i zamjenik direktora te redovni profesor islamskog vjerskog predmeta akaida u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Na internet stranici te medrese nije upisano tko je zamjenik direktora, ali ime i fotografija Safeta Durgutija nalaze se među redovitim profesorima medrese.

Durguti-1E

Također, bez obzira na to što se Durguti nekoliko posljednjih godina nalazi na "crnim listama" SAD i Savjeta sigurnosti UN, na web stranici medrese u Travniku navodi da se da je on bio predsjednik Komisije na prijamnom ispitu za učenike održanom 14. lipnja 2010. godine.

Durguti-1B

Na telefonskoj centrali medrese "Glasu srpske" je rečeno da će Durguti u medresi biti u srijedu, a da je direktor medrese Muharem Dautović također odsutan zbog poslovnih obveza i da nijedan ne može da dadne izjavu.

Član Ekspertnog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da se na konsolidiranoj listi od 9. rujna ukupno našlo sedam pojedinaca i organizacija iz BiH koji djeluju sa pozicije terorizma.

- Durguti je tu možda najvažniji, jer je on visokopozicioniran u Islamskoj zajednici, a nalazi se na listi UN kao terorista - kaže Galijašević.

On naglašava da je Durguti jedan od najvažnijih ljudi vehabijskog pokreta u BiH i da je njegova uloga idejna. On je odranije poznat obavještajnim službama kao suradnik šeika Imada el Misrija, koga je BiH izručila 2001. godine Egiptu.

Portparol Tužiteljstva BiH Boris Grubešić rekao je da Tužiteljstva nema ništa sa ovim pitanjem.

- Zovite direktora Službe za poslove sa strancima, najvjerojatnije je to njegova ingerencija - rekao je Grubešić.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić kaže da Durguti ima državljanstvo BiH, a da je Služba zadužena samo za poslove sa strancima.

- Ali ako se neko nalazi na listi UN kao sumnjičeni za veze s terorizmom, tužiteljstvo i policijske agencije trebalo bi da izvrše provjeru - kaže Mektić.

Safet Durguti ranije je odbacio navode da je pomagač Al Qaide i zatražio da se njegovo ime briše sa liste UN. Rekao je da je on "običan prosvjetni radnik". Durguti je radio u dvije zabranjene humanitarne organizacije zbog sumnje da pomažu terorizam, a osnivač je organizacije "Vezir".

El Misri

- Safet Durguti jedan je od pomoćnika šeika Imada el Misrija. Preko Durgutija i još nekoliko lica iz Travnika i Sarajeva stižu sredstva za razvoj vehabijskog pokreta. On i tih nekoliko njegovih suradnika imaju veze sa svakom akcijom vehabija u BiH - kaže Galijašević.
|Glas srpske|HB.org|


Nema komentara

Anketa

Ustavi