RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tihić: Radončić radikalizira BiH

Napisano 21.03.2010. 14:20
tihic

SARAJEVO - Postoji kontinuitet dijela politike iz RS-a, od negiranja genocida, pokušaja da se žrtva kriminalizira zbog počinjenih navodnih ratnih zločina ili nekih drugih krivičnih djela, izjavio je gostujući sinoć u Dnevniku D Federalne televizije predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Slučaj Ćamila Durakovića i Sadika Ahmetovića je primjer. Sve ovo se događa i u vrijeme kada se u BiH i Srbiji treba usvojiti deklaracija o Srebrenici. U pitanju je politički motiviran i montiran slučaj, kazao je Tihić govoreći o uhićenjima bošnjačkih dužnosnika u slučaju seksualnog zlostavljanja maloljetne Romkinje.

U interesu je to onih, kaže, kojima smeta rad Ministarstva sigurnosti BiH i borba protiv kriminala. Sigurno je da je atak na Ahmetovića atak i na mene i na stranku. Nekom je cilj pokazati kako ni Ahmetović, nakon Tarika Sadovića – kandidatata Sulejmana Tihića – ne valja. Jedan od mogućih razloga je i taj što je Ahmetović naredio da se ispita tko je napravio lažni popis terorističkih organizacija. Krajnji cilj je destabilizacija vlasti, kaže on.

Pravosudni organi BiH su zakasnili u procesuiranju slučaja Dobrovoljačka. Kad je u pitanju ovaj slučaj, dvije politizacije postoje. Jedna je iz Srbije. S druge strane, umjesto da afirmiramo institucije sustava, slučaj se koristi za ubiranje jeftinih političkih poena.

Tihić je kazao kako SDA ne gubi primat na političkoj sceni u državi.

-Jedino odgovorna, umjerena i realna politika ima šansu. SDA ima cilj biti uvjerljivo najjača politička stranka. Na drugom mjestu može biti SDP. Stranka Fahrudina Radončića i njena medijska podrška – u kojoj najveću štetu nanosi Bošnjacima i Bosni i Hercegovini, pokušavajući kriminalizirati svakog uglednog Bošnjaka – radikalizira prilike u BiH. Politike Zlatka Lagumdžije i Harisa Silajdžića razlikuju se od Radončićeve, dva su to različita svijeta, smatra Tihić.

Ne vjeruje da će do izbora biti ozbiljnih razgovora o ustavnoj reformi. Uvjeren je u ukidanje viza do listopada. -Novi sastanak političkih lidera se može nazvati zabavom za mase. Pitanje je i hoće li se Amerikanci ponovo uključivati, nakon što su dva puta dobili jasno ne od većine stranaka, izjavio je Tihić.

Govoreći o odgovornosti direktora razvojne banke F BiH Tihić je kazao kako je notarski ovjerena ostavka Ramiza Džaferovića kod njega, ali ne želi biti sudac ili tužitelj.

(bitno.ba)

Nema komentara

Anketa

Ustavi