RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tiho i bez ikakve pompe na Mirogoju je u četvrtak ispraćen general Praljak

Napisano 08.12.2017. 23:26

Premda na internetskim stranicama Gradskih groblja o tome ne postoji ni najmanji trag, prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, u četvrtak je u zagrebačkom krematoriju na posljednji počinak ispraćen hrvatski general Slobodan Praljak. Tiho, bez ikakve pompe, kako je to i želio, posljednje zbogom rekli su mu članovi najuže obitelji i tek nekolicina bliskih prijatelja – onih koje je general naveo u oproštajnom pismu upućenom obitelji.

U najvećoj diskreciji, također, prethodno je iz Haaga stiglo Praljkovo tijelo: prema jednom izvoru u Hrvatsku je prebačeno odmah nakon obdukcije protekli petak, a drugi izvor navodi da su posmrtni ostaci preneseni na dan ispraćaja u krugu obitelji, dakle u četvrtak.

 

Fotografija i ruža

No, jedno je posve izvjesno: od Slobodana Praljka hrvatska će se javnost, ponajprije njegovi generali i suborci, oprostiti na službenoj komemoraciji koja će se održati u zagrebačkoj dvorani Lisinski u ponedjeljak u podne. Sudeći prema dosad pokazanom interesu, dvorana će biti premala za sve štovatelje pokojnoga generala.

Kao što se otprije zna, nakon Praljkove tragične smrti, u prostorijama Hrvatskoga generalskog zbora u Habdelićevoj ulici u Zagrebu otvorena je knjiga žalosti, a kako doznajemo od generala Pavla Miljavca, do jučer su popunjene dvije velike knjige. Bit će potrebna i treća jer se sućut na ovaj način može iskazati svaki dan sve do nedjelje, 10. prosinca, u 15 sati, do dana uoči komemoracije, koja će se održati u organizaciji Hrvatskoga generalskog zbora.

– Na komemoraciji neće biti nikoga od obitelji, a mislim da neće doći nitko ni od političara. Bez obzira na veliki interes, nastojimo da i komemoracija prođe dostojanstveno – rekao nam je organizator skupa general Pavao Miljavac, koji je do detalja razradio scenarij oproštaja s Praljkom.

No, komemoracija, koja neće trajati dulje od sat vremena, zamišljena je dostojanstveno i jednostavno: ispred Praljkove fotografije i jedne ruže pokraj nje na pozornici će recitirati generalovi dobri prijatelji Zlatko Vitez i Dragan Despot, a potonji pročitat će i kratku Praljkovu biografiju. Mjesta neće biti unaprijed označena pa će svatko sjesti na slobodno mjesto, a isto vrijedi i za političare, premda Generalski zbor još nema potvrdu o dolasku predstavnika najviše državne vlasti. U čast Praljku svirat će hrvatska himna, a očekuje se i dolazak cjelokupnog Generalskog zbora u svečanim odorama.

 – Izdao sam strogu zapovijed djelatnicima osiguranja koje smo angažirali da nema nikakvih transparenata, nikakvih čudnih zastava i slično. Okupit ćemo se isključivo s namjerom da odamo poštovanje generalu Praljku na dostojanstven način – kazao je Pavao Miljavac, ujedno i jedan od ukupno tri govornika u Lisinskom. Osim njega, govor će držati i general HVO-a Stanko Sopta Baja te Miroslav Tuđman.

 

Ne želimo tenzije

 Pitamo generala Miljavca o sadržaju njegova govora i porukama koje će poslati hrvatskoj javnosti.

– Namjera nam nije izazivati tenzije, dapače. Namjera nam je pokazati poštovanje prema generalu i njegovu činu kojim je više od dvije tisuće godina nakon Sokrata popio otrov u sudnici, mislim da to treba cijeniti. O tome imam svoj stav: Praljak je osuđen kao ratni zločinac temeljem formulacije o udruženom zločinačkom pothvatu, ali tek nakon promjene statuta Haaškog tribunala jer te kategorije prije nije bilo. S jedne strane, inzistiraju da su sudili pojedincu, a s druge strane terete ga za udruženi zločinački pothvat i pritom su na mala vrata uveli odgovornost za Hrvatsku i hrvatsko političko vodstvo. Pa nije li to paradoksalno? Presudu ne možemo mijenjati, međunarodna zajednica stoji iza nje, ali od Praljka se, kao čovjeka i člana našega Generalskog zbora, možemo oprostiti – kazao je Miljavac te pozvao sve poštovatelje Slobodana Praljka da se okupe na komemoraciji u dvorani Lisinski. Oni koji joj neće moći nazočiti od generala se mogu oprostiti na misi zadušnici koja će se održati isti dan u 15 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi