RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tisuće britanskih džihadista ratovalo u BiH

Napisano 27.08.2014. 10:55
Tisuće britanskih džihadista ratovalo u BiH

Radikalizacija britanskih muslimana nije krenula nakon započinjanja rata američkog protiv terorizma poslije napada 11. rujna 2001, već od rata u BiH, piše američki magazin "National Review".

Autor članka, Jonathan Bronitsky, koji je magistrirao na pokretu islamizma u Britaniji tijekom rata u BiH, piše da je radikalizacija muslimana iz Velike Britanije inspirirana ratom u BiH i željom muslimana da pomognu svojoj muslimanskoj braći u ratu protiv Srba i Hrvata. Kako navodi, neki od njih "pomagali su BiH kroz humanitarne organizacije koje su prikupljale hranu, vodu, lijekove i pokrivač. Neki su švercali oružje i municiju. Ali ima i onih koji su se borili na frontu. Ono što je počelo kao misija zaštite muslimana u BiH pretvorilo se u međunarodnu ofanzivu s ciljem osiguravanja sigurnosti muslimana kroz ponovno uvođenje kalifata", navodi se u članku, prenose Nezavisne.

Sve je krenulo od kolebanja Zapada kada je trebalo pomoći muslimanima u BiH tijekom rata. Upravo to kolebanje stvorilo je uvjerenje kod muslimana u Europi i Velikoj Britaniji da je taj rat zavjera kršćanske Europe da se iskorijeni islam. Do intervencije je došlo tek nakon srebreničkog masakra, no i tada sve je bilo predvođeno SAD-om, a ne Europom, tvrdi autor.

Dodao je da se regrutiranje i slanje islamista iz Britanije odvijalo iz londonske vehabijske zajednice s ciljem motiviranja mladih britanskih muslimana. Procjene o broju britanskih muslimana koji su ratovali u BiH idu od 200 pa do više tisuća.

"Moazzam Begg, jedan od nekoliko britanskih muslimana koji su bili zatočeni u Guantanamo zatvoru, bili su u BiH i hvalili se da je tamo bilo više tisuća britanskih muslimana. Adam LeBor u svojoj knjizi 'Heart Turned East' iz 1997. godine tvrdi da je toliko britanskih muslimana pomagalo bosanskoj armiji da ste skoro svakodnevno mogli vidjeti vojnike koji mašu plavo-bijelom bosanskom zastavom uz povike sa čistim naglaskom Glasgowa ili Manchestera, ", ističe on.

Dodao je da je za nekoliko poznatih europskih muslimana BiH bila vatreno krštenje, poput Egipćanina Abu Hamze al Masrija, koji je duže od deset godina živio u Europi.

"On je u Britaniju ušao 1979. godine na studentsku vizu i studirao je inženjerstvo na brajtonskom Politehničkom koledžu. Hamza je poznat po tome da nije imao oko ni obje ruke", piše u članku, podsjećajući da on narednog mjeseca čeka presudu federalnog američkog suda nu New Yorku zbog 11 točaka optužnice za djela terorizma.

"Druga zanimljiva biografija pripada Ahmed Omar Saeed Sheikhu. On je rođen u Britaniji i odrastao u predgrađu Londona, gdje je 1992. upisao prestižnu Londonsku školu ekonomije. Tamo se pridružio islamskom društvu, koje je tjedno imalo skupove posvećene patnjama muslimana u BiH. Do najmučnijih detalja prikazivano je etničko čišćenje muslimana. Sve to ga je uzbudilo i uskoro je regrutiran od strane kašmirske islamističke organizacije", ističe se u članku.

Nakon radikalizacije u Pakistanu, Sheikh se priključio "Konvoju milosti", koji je navodno vozio pomoć za muslimane u BiH.

"Ipak, na hrvatskoj granici pakistanski militant ga je uvjerio da postane džihadist. Godine 1994. uhićen je u Indiji zbog otmice tri Britanca i jednog Amerikanca. Osam godina kasnije je uhićen, optužen i osuđen za ubojstvo američkog novinara Daniela Pearla", istaknuto je.

Poveznice:

Isti pečat zločina nad Hrvatima u ratu u BiH kao i nad novinarom SAD-a

Beč je središte vehabijskog radikalizma i terorizma, ozbiljna opasnost za BiH i cijeli Balkan

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi