RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tisuće vjernika molile su svetog Ivana za ozdravljenje duše i tijela

Napisano 25.06.2016. 15:03

Blagdan svetog Ivana Krstitelja proslavljen je jučer diljem BiH. Svečano euharistijsko slavlje na proslavi blagdana sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe Uzdol, te 160. obljetnici osnutka župe Uzdol, predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Misnom slavlju nazočilo je visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom stranke i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, piše Večenji list BiH.

 

Ozdravljenja

Tisuće hodočasnika nazočilo je mis-nim slavljima u Podmilačju u Jajcu, gdje vjernici svetom Ivi na ozdravljenje dolaze više od 100 godina. Samo u razdoblju od 1959. do 1973. zabilježena su 42 slučaja ozdravljenja u ovom svetištu. Mještani Graba u općini Ljubuški svog zaštitnika su jučer proslavili na posebno emotivan način. Naime, ovom prilikom je služena misa zadušnica za Antu Kolaka, koji je nedavno stradao u prometnoj nesreći, a nakon mise blagoslovljen je spomenik žrtvama II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Spomenik, na kojem se nalaze 103 imena nesretno stradalih Grabljana, svojim sumještanima darovao je Mladen Grbavac koji već godinama živi u inozemstvu. Grbavac je želju za izgradnjom spomenika izrazio prošle godine kada je bio u posjetu rodnom kraju. Iako se u Grab ponovno vraća tek za dvadesetak dana, želja mu je bila da se blagoslovi baš na Ivandan. Blagdan svetog Ivana Krstitelja svetom misom proslavljen je i u povratničkoj župi u Donjoj Tramošnici. Uvod u proslavu patrona župe bile su mise trodnevnice koje su predvodili vlč. Vlado Vrebac, kapelan u župi Imena Marijina O. Luka-Bok, zatim vlč. Anto Perić, župnik u župi Modriča, i vlč. Josip Senjak iz župe sv. Vida Vidovice. Vojni biskupski ordinarij u BiH, msgr. Tomo Vukšić, predvodio je misno slavlje u župi sv. Ivana Krstitelja u Stjepan Križu gdje danas nema katolika, protjerani su. U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić je govorio o svetom Ivanu i o tome što bi nam on danas rekao i govorio. Sigurno bi “ustao” protiv nepravdi današnjeg vremena, kao što je radio i prije dvije tisuće godine, a na kraju je poručio da bi svi morali ne samo tražiti njegov zagovor kod Gospodina, nego biti i njegovi nasljednici na zemlji. Procesijom od mjesne crkve do izvora rijeke Crnašnice započela je svečanost proslave blagdana svetoga Ivana Krstitelja u Knešpolju u općini Široki Brijeg, gdje se nakon procesije slavila sveta misa. Procesiju je predvodio fra Mario Ostojić, a svečano misno slavlje fra Serđo Josip Ćavar, vikar u župi Posušje.

 

Čudesna voda

Na samom početku misnog slavlja fra Serđo Josip je blagoslovio vodu. Za vodu iz rijeke Crnašnice u Ivanjskoj noći vjeruje se da njenim uzimanjem i umivanjem ljudi ostaju zdravi kroz cijelu godinu. Nakon svete mise na prostoru školskog igrališta u Knešpolju održana je 10. tradicionalna večer folklora pod nazivom “Crnašnico – izvore života 2016.”.


Nema komentara

Anketa

Ustavi