RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tko će biti novi predsjednik i premijer F BiH, a tko premijer BiH?

Napisano 22.11.2014. 20:37
Dragan Čović

Dok traju pregovori o formiranju vlasti za sve razine u BiH, dotle se već sve češće počinje špekulirati o tome tko bi mogao biti predsjednik, a tko premijer F BiH, tko premijer RS, a tko novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Mjesto predsjednika Federacije BiH pripada HDZ-u. Prema saznanjima TV1 nezakonito izabranog predsjednika F BiH, kojeg je Platformaška vlast, bez hrvatskih predstavnika izabrala za čelnog čovjeka federacije Živka Budimira trebao bi naslijediti Marinko Ćavara. Njegovo ime se spominjalo i tijekom protekle četiri godine, no nastojanja tadašnje parlamentarne većine da smjeni Budimira prošla su neuspješno.

Kako javlja sarajevska TV 1 dva su kandidata za premijera F BiH. Prvi je aktualni federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj. Drugo ime, javnosti ne tako poznato, je Fadil Novalić. U razgovoru je za TV1 potvrdio kako sa SDA razgovara o mogućnosti da sjedne u stolicu federalnog premijera, ali da razgovori nisu okončani.

Također, istaknuo je da postoji dogovor da se medijski ne eksponira. Radi se o uspješnom bh. gospodarstveniku, inače direktoru kompanije CIMOS iz Gradačca. Njegovo ime se u vezu s federalnom premijerskom pozicijom dovodilo u vezu i nakon što je Nedžad Branković 2009. godine podnio ostavku. No, tada je Brankovića naslijedio Mustafa Mujezinović.

Tko će preuzeti premijersku funkciju u RS ovisit će od toga koji blok će imati većinu u NSRS. Ukoliko SNSD bude vladajuća opcija, može se očekivati da funkciju nastavi obavljati Željka Cvijanović. No, ukoliko Savez za promjene dođe do 42 glasa u NSRS, njihov prijedlog mandatara će biti lider SDS-a Mladen Bosić.

Pobjedničkoj stranci iz bošnjačkog korpusa (SDA) pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ponovo su, saznaje se, u igri dva imena, ali i dva iskusna političara. Prvi je, kako saznaje TV 1, Denis Zvizdić, a drugi aktualni predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac. Iako je Genjac kazao da je o tome još rano pričati, neslužbene informacije govore da ima veće šanse od Denisa Zvizdića.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi