RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tko je i zbog čega tri godine kočio pokretanje istrage u predmetu “Gibraltar”: Je li Lagumdžija na vrhu piramide?

Napisano 31.10.2014. 11:46
Osumnjičeni u akciji Gibraltar

Uhićeni u akciji “Gibraltar”, koji su neočekivani uhićeni, pa pušteni iz potvora, su pod paskom pravosudnih i sigurnosnih i policijskih agencija ne samo u BiH nego i diljem Europe već dulji niz godina, piše Hrvatski Medijski Servis.

Unazad dvije godine Specijalno tužiteljstvo Republike Slovenije je koristilo institut Međunarodne pravne pomoći kada je od Tužiteljstva BiH zatražilo pokretanje postupka u slučaju financijskih malverzacija čelnika HT Eroneta i marketinške agencije SVRSA.

Netom nakon zaprimanja dopisa od Specijalnog tužiteljstva Republike Slovenije pokrenute su aktivnosti Financijske policije i SIPA-e.

I pored utvrđenih mnogobrojnih nepravilnosti većih pomaka u istrazi, međutim, nije bilo.

Tko i zbog čega je “kočio” istragu i otvaranja postupka moglo se nazrijeti kroz aktivnosti Tužiteljstva BiH.

 

Lagumdžijina kuma

Naime, nakon što je dopis od strane Specijalnog tužiteljstva Slovenije upućen Tužiteljstvu BiH, promptno je reagirala tadašnja zamjenica glavnog tužitelja Jadranka Lokmić Misirača, inače kuma Predsjednika SDP BiH Zalatka Lagumdžije odlukom kako nema elemenata za pokretanje kaznenog progona protiv direktora Eroneta Stipe, Prlića i Zorana Bakule, direktora S.V- RSA-e Nevena Kulenovića i ostalih i cijeli spis prosljeđuje u tužiteljstvo HNŽ na daljnje postupanje.

Treba spomenuti kako je i prije dopisa Specijalnog tužiteljstva Slovenije otvoren postupak zbog nezakonitih u HT Eronetu.

Postupajući tužitelj u tom razdoblju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bio je Predrag Tomić, a glavni tužitelj Nijaz Mehmedbašić, inače, tvrde upućeni, blizak SDP-u BiH.

Spomenuti dvojac Tomić- Mehmedbašić je predmet držao u ladici, nakon čega je tužitelj Predrag Tomić unaprijeđen u tužitelja u Tužiteljstvu BiH.

Nakon toga, tada još uvijek aktivni glavni tužitelj HNŽ Nijaz Mehmedbašić dodjeljuje predmet postupajućem tužitelju u HNŽ Spomenku Jukiću.

Nakon preuzimanja predmeta tužitelj Jukić je pompozno najavljivao otvaranje postupak u slučaju HT Mostar, i u praksi se pokazao i efikasnijim od svog prethodnika Tomića jer je za razliku od Tomića imao nalaze kako Financijske policije tako i SIPA-e.

 

Posjet slovenačkih tužitelja Sarajevu

Neposredno pred uhićenje Prlića, Bakule, Kulenovića i ostalih Tužiteljstvo BiH su posjetili predstavnici Specijalnog tužiteljstva Slovenije poručivši svojim bosansko-hercegovačkim kolegama kako će u slučaju daljnjeg odgađanja pokretanja postupaka u BiH, proces protiv Prlića i ostalih pokrenuti u Sloveniji.

Takav stav slovenskih tužitelja, vjerojatno je bio inicijalni pokretač akcije “Gibraltar”. Tužiteljstvo BiH, moguće je, uplašilo se blamaže, kojoj bi i ta institucija i BiH bili izloženi da je ovaj predmet preuzelo Specijalno tužiteljstvo Slovenije, ili Austrije, članica Europske unije, zbog višegodišnjeg zataškavanja slučaja u BiH.

Analizirajući akciju “Gibraltar” može se doći do nekoliko pretpostavki ili zaključaka.

Pokretanje akcije od strane SIPA-e vodilo je Tužiteljstvo BiH i postupajuća tužiteljica Dragica Glušac, iako je predmet kod tužitelja HNŽ Spomenka Jukića.

Ovo se može i smatrati logičnim jer u korespondenciji između država normalno bi bilo da surađuju državna tužiteljstva.

Druga pretpostavka je da je istraga u akciji Gibraltar podijeljena na više predmeta.

Međunarodni kriminal koji će voditi državno tužiteljstvo i druge protuzakonite aktivnosti koje će voditi županijsko tužiteljstvo.

Treća i najbitnija stvar koja se može nazrijeti je, na žalost, stanje u pravosudnim institucijama gdje je sve vidljivija njihova kvazi neovisnosti.

 

Neznanje ili fingiranje

Kao jedan od stupova vlasti, sudbena vlast je pokazala na primjeru “Gibraltar” koliko ovisi od političkih moćnika i interesnih grupacija.

U petak 24.10.2014.godine Sud BiH donosi Odluku da se uhićeni u akciji “Gibraltar” puste kako bi se branili sa slobode. Tužiteljstvo je uputilo žalbu na ovu odluku sudu.

Sud donosi odluku o puštanju na slobodu osumnjičenih, uz obrazloženje da tužiteljica nije predočila dokaze kojim je raspolagala, kao osnova za određivanje pritvora. je li moguće da tužiteljica BiH ne zna da za odluku o pritvaranju Sudu treba predočiti dokaze, ili se radi o fingiranju cijelog slučaja?

O kojim i kakvim aktivnostima između suda i tužiteljstva se radi može se samo pretpostavljati.

No jedno je sigurno “Put izvlačenja novca” iz Eroneta je utvrđen i taj sporni novac se nalazi u slovenskim i austrijskim bankama. Banke u Sloveniji i Austriji su blokirali sredstva, a u više navrata su bezuspješno pokušavali stupiti u kontakt s vlasnicima otvorenih računa.

 

Blokirani računi u Sloveniji

Čak je unazad nekoliko godina Neven Kulenović bezuspješno pokušavao podignuti sredstva iz banaka na kojim su položeni novci.

Stoga prihvaćanje obrazloženja obrane Nevena Kulenovića od strane Suda BiH da Kulenović sporni novac uopće nije podizao djeluje farsično. Naime, nije ga podizao jer ga nije mogao podići budući mu je račun bio blokiran.

Na ovakvu odluku Suda BiH tužiteljstvo je uložilo žalbu. Najavljeno je kako će tužiteljstvo zatražiti privremenu mjeru blokade cjelokupne pokretne i nepokretne imovine te računa osumnjičenih za vrijeme postupka.

Pretpostavka je kako iza svega stoji Zlatko Lagumdžija. Istraga u ovom predmetu će, vjeruju dobro upućeni u ovaj slučaj, dovesti do  Lagumdžije koji stoji na vrhu piramide političko-marketinško-medijske hobotnice koja je izvlačila milijune maraka iz mostarskog telekom operatera .

I ne samo u ovom slučaju nego i u slučaju premeta “Meso”, u kojem su osumnjičeni Lijanovići i njihovi pomagači, koji su bili djelom projekta Platformaške nezakonito uspostavljene vlasti u F BiH, čiji je tvorac upravo Lagumdžija.

 

VSTV- posebna priča

Posebna priča je Visoko sudsko i tužiteljsko Vijeće, na čijem se čelu donedavno nalazio Milorad Novković. Članovi VSTV ne odgovaraju nikome od domaćih struktura vlasti. Jedina veza s domaćim strukturama u BiH VSTV ima kroz eneromno velike plaće.

Tzv. nezavisno VSTV je organizacija koju sačinjavaju suci, odvjetnici i tužitelji. Oni imenuju, razrješavaju i kažnjavaju (rijedak slučaj) i nagrađuju suce i tužitelje od osnovnih, općinskih županijskih do vrhovnih sudova entiteta ili, pak, od županijskih do državnih tužitelja.

Vjerojatno, jedinstven slučaj u svijetu da odvjetnici sudjeluju u odabiru tužitelja i sudaca, a da su na ročištima i u sudnicama na suprotnim stranama.

VSTV se u prošlosti pokazao i kao otuđeni centar moći koji služi međunarodnoj zajednici da demonstrira silu i moć nad domaćim vlastima.

Po potrebi predstavnici međunarodne zajednice i pojedinih veleposlanstava su zaštitnici tih osoba za koje tvrde kako su profesionalci, a preko njih su ne rijetko usmjeravali pojedine procese i vršili pritisak, pa čak i ucjenjivali domaćim kako političkim tako i drugima strukturama.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi