RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tomić: Hrvati su za cjelovitu BiH i ne prijete nikakvim odcjepljenjima

Napisano 27.04.2015. 19:23
Zoran Tomić

Na političkim liderima je da pokažu koliko su politički mudri i spremni riješiti političke rebuse koji nisu jednostavni, ali nisu ni nerješivi, kaže Zoran Tomić, profesor političke komunikacije i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prema njegovim riječima, bez obzira na sve, na BiH i budućnost europske BiH treba gledati pozitivno.

Govoreći o održanim saborima HDZ-a BiH, SNSD-a i SBB-a BiH, na kojima su za predsjednike jednoglasno izabrani stari lideri Dragan Čović, Milorad Dodik i Fahrudin Radončić, Tomić kaže kako je reizbori tri aktualna predsjednika očekivani rezultat.

– Radi se o tri politička lidera koji imaju političke mandate dobivene na temelju izbornih programa i izbornih rezultata. Sasvim je razumljivo i logično da na toj izbornoj platformi politički lideri odrade mandat kontrolirajući i stranačke procese. Dakle, nije moguće provesti izborni program bez potpune stranačke kontrole. Za mene je to politički korektno i nužno u ovako oblikovanoj političkoj areni, kazao je Tomić u razgovoru za Vijesti.ba.

Obzirom da pojedini analitičari ukazuju kako takvi rezultati pokazuju na kojem je stupnju demokracija u strankama, ali i u BiH, te da lideri ističu kako je to posljedica jačanja njihove stranke i njenog jedinstva, Tomić navodi kako se radi o liderima koji imaju dominantnu političku moć unutar svojih političkih stranaka.

– Ističem za mene je ovo očekivani rezultat, posebno u kontekstu činjenice da nam ti lideri kontroliraju političke procese na državnoj i entitetskim razinama. Za mene je važno pitanje kadrovskog osvježavanja političkog vodstva izuzmu li se aktualni predsjednici. Nisam siguran da je tu došlo do bitnog „provjetravanja” unutarstranačkih kadrovskih rješenja. Kada to ističem uvjeren sam da je u narednom četverogodišnjem mandatu potrebno i nužno pripremiti nove, obrazovane ljude za nove mandate i za neku novu političku eru BiH, rekao bih eru europske BiH. Za mene je to pravi izazov pred političkim menadžmentom vladajućih stranaka, objašnjava Tomić.

Komentirajući deklaraciju SNSD-a, Tomić navodi kako ona ima dva cilja.

– Prvi je povratak povjerenja biračkog tijela i javnosti u RS. Zapravo SNSD je pred nekom vrstom političkog repozicioniranja na političkoj sceni RS. Jedan od načina da se to postigne je radikalizacija politike i pucanje tzv. emotivnim apelima, porukama. Drugi motiv po mom mišljenju je pritisak na Sarajevo, točnije na bošnjačke političke lidere i traženja bolje pozicije SNSD na razini države. Što se tiče referenduma o statusu RS mislim da to nije realan politički scenarij, naglašava Tomić.

Na upit o Deklaraciji koju je usvojio Hrvatski narodni sabor te je li to poziv na podjelu BiH, Tomić ističe kako su Hrvati za cjelovitu BiH i ne prijete nikakvim odcjepljenjima, referendumima. To ih, prema njegovim riječima, razlikuje od nekih politika u RS.

– Međutim, Hrvati otvoreno ističu kako nisu zadovoljni ovakvim statusom u BiH i smatraju da nisu ni konstitutivni i neravnopravni. Državu BiH vide kao decentraliziranu a nikako kao centraliziranu ili unitarnu BiH. Mislim da su Hrvati s deklaracijom HNS-a pozvali na dijalog oko unutarnjeg ustroja BiH. Na koji način će se otvoriti dijalog to je tehničko pitanje, kazao je Tomić, pišu Vijesti.ba.

Odgovarajući na pitanje je li raspakiranje Daytonskog sporazuma otvaranje pandorine kutije, Tomić tvrdi kako za njega to nije otvaranje pandorine kutije. Poziv na dijalog je, prema njegovim riječima, odraz nezadovoljstva političkim ustrojem države BiH.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi