RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tomislav Karamarko: Riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Napisano 28.02.2015. 16:59
Tomislav Karamarko

Bosnu i Hercegovinu može se urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima, poručio je predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko u pismu potpore koje je uputio sudionicima današnjeg VI. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora koji se održava u Mostaru.

Karamarko je u pismu, koje je objavljeno na službenim stranicama HNS-a BiH, istaknuo kako Hrvatska kao država ima legitiman interes u održanju stabilnosti Bosne i Hercegovine te da ima pravo reći što misli o položaju Hrvata u BiH, jer, kako je kazao, o stabilnosti BiH ovisi i stabilnost Hrvatske.

- Hrvatska je postala punopravna članica EU i u interesu joj je da to postane i BiH, ali prvi i nezaobilazan uvjet za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH, kazao je predsjednik HDZ-a RH, koji je mišljenja da je krajnje vrijeme da se započnu ozbiljni razgovori o preustroju BiH.

- Mislim da je došlo vrijeme da legitimni politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH konačno sjednu i započnu, ili, bolje rečeno, nastave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima, istaknuo je Karamarko.

On smatra da odugovlačenje rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog euroatlantskoj integraciji BiH kao države, a time i stabilnosti cijelog jugoistoka Europe. Stav predsjednika HDZ-a RH potvrdio je i njegov osobni izaslanik te glavni tajnik HDZ-a RH Milenko Brkić koji se obratio kao gost na današnjem VI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Dnevnik.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi