RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Topić: BiH je potreban Dayton 2 kako bi se napravila pravednija i funkcionalnija država

Napisano 22.10.2016. 19:10

Daytonski sporazum zaustavio je rat i to je zaista važno. No, potreban je Dayton 2, kako bi se napravila pravednija, funkcionalnija i jeftinija država. Pozdravljam inicijativu predsjednice Hrvatske. Mislim da će na toj liniji djelovati i nova Vlada na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem, izjavio je predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

- Smatram da je premijer Plenković uradio značajnu stvar reformacijom HDZ-a Hrvatske, koji je bio potpuno posrnuo. Dobili su na izborima, kada se to nije očekivalo. Takođe, imao je hrabrosti da u vlast uđe s novim ljudima. Ako to treba da naglasim, premijera Plenkovića znam i osobno. U više navrata organizirao je panele o BiH u Europskom parlamentu. Mislim da on ima pozitivan stav o BiH. Uostalom, njegova najava da će mu prva posjeta biti upravo BiH dovoljno govori, kazao je Topić u intervju portalu Vijesti.ba.

Upitan za komentar Plenkovićeve izjave da će glavni vanjskopolitički prioritet Hrvatske biti evropski put BiH, funkcionalnost i kohezija BiH, te zaštita ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, Topić je kazao kako nikada ne odvaja posebno Hrvate od ostalih naroda u BiH.

- Ne može u istom brodu netko biti sretan, a netko nesretan. Naravno je da postoji poseban interes za Hrvate u BiH. Mi smo konstitutivni narod u ovoj zemlji. Nismo nikakvi došljaci, niti smo ikome dijaspora. Smatram da Plenković ima jasne ideje, kao i talent da ih dobro i lijepo formulira. Baš kao i u životu, i u politici postoje načela, ali kada dođe do realizacije, onda to ide kompliciranije i teže. Vjerujem da Plenković ima dobre namjere. BiH je jako važno da napreduje na EU i NATO putu. Vjerujem da ćemo u Plenkoviću i novoj Vladi Hrvatske imati iskrene prijatelje, uvjeren je Topić.

On je govorio i o inicijativi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović koja je zatražila izmjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma?

- Daytonski sporazum zaustavio je rat i to je zaista važno. No, potreban je Dayton 2, kako bi se napravila pravednija, funkcionalnija i jeftinija država. Pozdravljam inicijativu predsjednice Hrvatske. Mislim da će na toj liniji djelovati i nova Vlada na čelu sa premijerom Plenkovićem. Ništa ne ide lako u životu, tako je i sa politikom. No, mislim da je svima jasno da ovakvo ustrojstvo BiH nije pravedno ni funkcionalno. Narodi i pojedinci treba biti što je moguće više zadovoljni, a to vidimo danas nije slučaj, kazao je Topić.

On misli da Hrvatska neće uvjetovati BiH. - Svim zemljama u regiji je u interesu da BiH što prije uđe u EU, kako bi se u ovoj zemlji relaksirali i stabilizirali odnosi, kazao je.

Na konstataciju kako pojedini analitičari tumače inicijativu predsjednice Hrvatske kao potajno zagovaranje trećeg entiteta u BiH, Topić je kazao kako to ne vidi to tako.

- Ne znam sve detalje, ali prema informacijama kojima raspolažem, toga nema u inicijativi predsjednice Hrvatske, rekao je predsjednik HKD napredak dr. Franjo Topić.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi