RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tramošnica: Hrvatska djeca se ispisala iz škole

Napisano 20.10.2016. 12:33

Unatoč obećanju kako će djeca hrvatskih povratnika iz sela Pelagićevo u Republici Srpskoj moći i dalje, baš kao i prethodnih 17 godina nastaviti pohađati nastavu po hrvatskom planu i programu, odnosno na hrvatskom jeziku u područnoj osnovnoj školi u Tramošnici to se još uvijek nije dogodilo.

Naime, iako je izgledalo da će ova situacija koja je dignuta na najvišu razinu biti riješena na zadovoljstvo roditelja i djece kojima je sukladno najavama trebalo biti osigurani predavanje po navedenom planu i programu, stanje na terenu, ističe izaslanik u Vijeću naroda RS-a Ivo Kamenjašević, nije takvo.

-Hrvatski plan i program, kao ni nacionalna grupa predmeta nisu vraćeni unatoč obećanju. Mi smo 5. listopada uputili jedno pismo svim hrvatskim čimbenicima, a u njemu smo naglasili kako se u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici zadnjih 17 godina izučavao hrvatski jezik, ali je sada on ukinut čime su povrijeđena prava djece hrvatske nacionalnosti, naglasio je Kamenjašević koji je također roditelj jednog od djeteta koje treba pohađati navedenu školu.

 

Nastaviti aktivnosti

Pismo je upućeno, između ostalog predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, ministru vanjskih poslova Hrvatske, članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, potpredsjedniku RS-a Josipu Jerkoviću, veleposlaniku RH u BiH Ivanu Del Vechiu…

U tom kontekstu naveo je kako je postojao dogovor, ističe, s generalnim konzulom RH u Banja Luci Zlatkom Kramarićem.

-On je trebao doći na sastanak s roditeljima djece hrvatske nacionalnosti. Međutim, on je otišao u središnju školu u Pelagićevu, kazao je Kamenjašević.

Nakon svega ovoga, Kamenjašević navodi kako se nada da će predstavnici Hrvatske aktivnije se uključiti u rješavanje ove situacije, dodavši kako ga je veleposlanik Del Vechio zvao i pitao kada se može napraviti okrugli stol.

-Međutim, zbog nedostatka povjerenja, roditelji su odlučili da djeca nastave svoje školovanje u Posavskoj županiji, odnosno u Gradačcu. Roditelji i ja koji radim u Vijeću naroda RS-a nastaviti ćemo aktivnosti za hrvatski jezik, kulturu, tradiciju i vjeroispovijest naše djece. Pitam kako može učenik 4. razreda učiti čirilićno pismo koje nikada nije učio. Situacija je takva da đaci više ne idu u području školu, naglasio je Kamenjašević.

 

Informacije iz Hrvatske

Posljednje informacije iz Hrvatske govore kako su vlasti u toj zemlji spremne raditi na organiziranju jednog okruglog stola, no Kamenjašević podsjeća da je slično nešto pokušavao uraditi i on, međutim nije bilo razumijevanja. No, dodaje, kako je ovaj put upoznata i predsjednica Hrvatske te je očekivanje kako će se poduzeti određene aktivnosti.

Podsjećamo, nakon 17 godina odvijanja nastave na hrvatskom jeziku, početkom ove školske godine roditelje je zatekla obavijest kako više neće biti nastave na hrvatskom jeziku niti će se ista provoditi prema hrvatskom planu i programu. U međuvremenu krenuli su prosvjedi roditelja hrvatske djece kao i diplomatska aktivnost predstavnika Hrvata u institucijama Republike Srpske kako bi se situacija riješila.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi