RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tramošnica: Ne vrati li se hrvatski jezik u školu - kaznene prijave protiv ministra i ravnateljice

Napisano 27.09.2016. 20:15

Unatoč postignutom dogovoru i obećanjima koje su dobili na sastanku održanom prošlog četvrta s ministrom prosvjete i kulture RS-a, Danom Maleševićem i ravnateljicom matične škole u Pelagićevu, Olgom Lazić, djeca hrvatskih povratnika u Gornjoj Tramošnici u Općini Pelagićevo ni danas nisu pohađala nastavu.

Na prošlotjednom sastanku dogovoreno je kako će od jučer, 26. rujna, djeca hrvatske nacionalnosti kao i proteklih 17 godina, pohađati nastavu na hrvatskom jeziku. Učenici su jučer ujutro došli na nastavu a umjesto učiteljice koja bi nastavu održavala na hrvatskom jeziku dočekala ih je ih stara učiteljica i udžbenici na ćiriličnom pismu zahtijevajući izvođenje nastave po srpskom planu i program Republike Srpske što roditelji nisu prihvatili.

 Jedan od roditelja učenika i zastupnik u Vijeću naroda RS-a, Ivo Kamenjašević za Dnevnik.ba ističe:

“Ministar prosvjete i kulture Dane Malašević se poigrava s djecom hrvatske nacionalnosti ne poštujući naš prethodni dogovor, jednako kao i ravnateljica, Olga Lazić. Škola u Pelegićevom je 17 godina funkcionirala u najboljem redu, djeca su godinama pohađala nastavu po hrvatskom planu i programu a u zadnja dva tjedna ovo postaje maltretiranje kako djece tako i roditelja.”

Podsjetimo i jučer su roditelji ispored škole prosvjedovali tražeći objašnjenje ravnateljice Lazić a onda ih je otjerala policija Republike Srpske.

Umjesto da su djeca danas već drugi dan na nastavi, ravnateljica Lazić ne poštujući ministrove odluke ih i dalje diskriminira, navodi za Dnevnik.ba, Ivo Kamenjašević.

Sačekat ćemo još najviše dva dana s nadom da će se hrvatski plan i program vratiti u školu u Tramošnici gdje 17 godina nikom nije smetao, a ukoliko se to ne dogodi podignut ćemo krivične prijave protiv direktorice Lazić i ministra Malaševića,  zaključuje Kamenjašević.


Nema komentara

Anketa

Ustavi