RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Travnik i Fojnica prvi test provedbe dogovora HNS-a

Napisano 26.04.2016. 18:25

Nakon što je na Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora dogovoreno kako u idućim danima treba odrediti predstavnike svih stranaka s hrvatskim predznakom koji će međusobno pregovarati oko modaliteta zajedničkog nastupa u pojedinim općinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija, prvi konkretni razgovori trebali bi biti obavljeni ovaj tjedan.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. SBŽ-a Anto Bilić potvrdio je kako se razgovori krajem tjedna očekuju u Travniku, ali i u Fojnici. Upravo se radi o općinama u kojima je zbog broja Hrvata nacionalna pozicija itekako ugrožena, odnosno ista ne dozvoljava kombinatorike u vidu postojanja više kandidata. Iako se službeni sastanci tek očekuju, doznajemo kako je terenu bilo određenih kontakata i do sada, međutim nije se došlo do konkretnijih rješenja, poput toga koja će od stranaka dati zajedničke kandidate, kao i imena tih kandidata.

 

Ubrzati procese

Isto tako nije do kraja definirano u kojim bi općinama trebalo krenuti ka formiranju zajedničkih listi za općinska vijeća zbog malobrojnosti Hrvata, a u kojim će se sredinama zajednički nastup manifestirati samo kroz zajedničke kandidate za načelnike. Izazov koji će trebati svladati ogleda se i u tomu da će predstavnici općinskih organizacija hrvatskih stranaka morati u kratkom vremenu doći do imena kandidata i izbjeći situaciju koja se dogodila 2012. godine na lokalnim izborima kada se upravo zbog stranačkih interesa nije mogao postići dogovor te se događalo da se u pojedinim općinama išlo s više stranačkih kandidata što je u konačnici omogućilo Bošnjacima, a u prvom redu predstavnicima SDA da osvoje načelničke pozicije u Vitezu, Busovači, Novom Travniku i drugim općinama. Ovaj put pak načelno je izražena spremnost svih stranaka da se krene put zajedničkog nastupa u općinama s mješovitim stanovništvom ili pak u onima u kojima su Hrvati u manjini poput, upravo poput Travnika. No, kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora s terena stvari su se do sada odvijale sporo i bez konkretnih prijedloga, a što bi se moglo objasniti činjenicom da se čekao i službeni stav Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Sada pak kada je pruženo zeleno svijetlo općinskim organizacijama da same dođu do imena-prvo pregovarača, a onda i kandidata za očekivati je više političke angažiranosti i mudrosti na svim stranama.

 

Zajedničke liste

Ukoliko prvi pregovori u Travniku i Fojnici pokažu kako postoji želja za dogovorom uz uvažavanje, otvara se mogućnost da se slični sastanci vrlo brzo održe i u ostalim srednjobosanskim općinama, ali i drugim poput Odžaka i Žepča. Taj bi proces u najboljem slučaju trajao tri tjedna, a onda bi sve općinske organizacije sastavljene oko HNS-a trebale dostaviti vrlo jasne prijedloge svojih kandidata, ali i konačne prijedloge modaliteta nastupa u općinama. Za sada se zna kako je cilj doći do zajedničkih kandidata u Busovači, Vitezu, Odžaku, Novom Travniku, Jajcu, Uskoplju, Travniku, Žepču, Fojnici, Kiseljaku, Stocu i Ravnom. U općinama u Republici Srpskog gdje postoji hrvatsko biračko tijelo također bi trebalo postići dogovor, ali oko zajedničkih listi budući je teško za očekivati da Hrvati dobiju poziciju načelnika, a upravo oko tih listi očekuju se razgovori i u određenim općinama u Federaciji BiH. Doznajemo kako, u kontekstu modaliteta zajedničkog nastupa, za primjerice Bihać, a možda i za Fojnicu i Zenicu postoji velika mogućnost za zajedničke liste za općinsko vijeće.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi