RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Troplet: Čamber postupa po zakonima RBiH, a ignorira zakone HR HB

Napisano 21.11.2014. 21:09
Vjekoslav Čamber

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je 18. studenog izdalo obavijest u kojoj stoji: „Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra/studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95), utvrđeno da na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druge pravne osobe ne rade.“

Hrvatska kulturna zajednica Troplet, upozorava na nezakonito postupanje FMRSP glede obilježavanja praznika i proglašavanja neradnih dana, koje traje još od vlasti Alijanse (2001. – 2003.). Takvo djelovanje je, smatra “Troplet” u suprotnosti s Ustavom BiH i Ustavom FBiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Naime, kada govorimo o praznicima, blagdanima i neradnim danima, treba naglasiti da su na području današnje Federacije BiH u trenutku stupanja na snagu Daytonskog sporazuma postojali različiti zakoni koji su tretirali tu materiju, koje je donijela RBiH (Zakon o praznicima (“Službeni list R BiH”, broj 2/92 i 13/94); Zakon o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95) i Zakon o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95)) i koje je donijela HR HB (Zakon o blagdanima i neradnim danima Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne („Narodni list HR HB, broj: 45/95)). Također su postojali zakoni koje je donijela RS.

Ustav BiH (Aneks IV Daytonskog sporazuma) a i Ustav Federacije BiH, u dijelu koji govori o kontinuitetu pravnih propisa, definiraju da svi zakoni RBiH i HR HB (i RS) koji su važili u trenutku kada je Ustav BiH stupio na snagu, ostaju na snazi do donošenja novog zakona koji tretira istu materiju. Kako nije donesen novi zakon o praznicima, blagdanima i neradnim danima, to znači da su svi gore navedeni zakoni na snazi, te da treba postupati u skladu s istima i slaviti svaki od dana spomenutih u tim zakonima, svaki na području na kojima su slavljeni,smatraju u “Tropletu”.

Napominju da se tako postupalo od potpisivanja Daytonskog sporazuma pa dok vlast nije preuzela Alijansa za promjene, i to nikome nije predstavljalo problem.

-Svaki ministar je dužan štititi Ustav i postupati po važećim zakonima, pa tako i federalni ministar rada i socijalne politike (Vjekoslav Čamber). On nema nikakvo pravo birati zakone koji mu se sviđaju i postupati po njima, a zanemarivati one koji mu nisu po volji. Sada imamo nedopustivu situaciju da se obilježavaju samo praznici po zakonima RBiH, a blagdani iz zakona HR HB su u potpunosti zanemareni, iako još uvijek jednako vrijede i jedni i drugi zakoni. Ovakvu selektivnu primjenu zakona vidimo kao još jedan način majorizacije Hrvata, u čemu su, na žalost, sudjelovali i sudjeluju i pojedini hrvatski političari, ističu iz Tropleta.

Načelno, napominju u Tropletu, nemaju ništa protiv slavljenja 25. studenog ili bilo kojeg drugog dana oko kojeg se dogovore politički zastupnici, ali kao legalisti traže da to bude u skladu s Ustavom i važećim zakonima. Stoga zahtijevaju od svih institucija u BiH a napose ministarstava koji provode zakone, te od političkih stranaka i političara, a posebno od političkih predstavnika Hrvata, da osiguraju da se i u ovoj oblasti poštuje Ustav i važeći zakoni i time sve više jača pravna država. Također, pozivaju da se što prije donese novi zakon koji će regulirati ovu oblast i staviti stare zakone izvan snage.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi