RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Troplet" objavio svoj prijedlog za javnu raspravu o reformi Hrvatskog Narodnog Sabora

Napisano 01.09.2014. 11:06
HNS

Upravni odbor Hrvatska kulturna zajednica Troplet  je u nekoliko navrata na svojim sjednicama razmatrao „Mjesto i uloga Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS)“ i mogućnost provedbe javne rasprave (javne tribine) na tu temu. HKZ Troplet u potpunosti podupire izvornu ideju o HNS kao najvišem političkom tijelu Hrvata u BiH, te cijenimo da bi postojanje i odgovarajuće djelovanje HNS moglo i trebalo biti od ključnog značaja za cjelokupni hrvatski puk u BiH, navodi se u priopćenju „Tropleta“, koje prenosi Hrvatski Medijski Servis.

„Troplet“ smatra da pitanja vezana za HNS zaslužuju široku javnu raspravu i nisu pitanja o kojima trebaju raspravljati i odlučivati samo političke stranke koje su trenutne članice HNS-a. Naravno, to podrazumijeva, dodaje se u priopćenju, da će se konačne odluke o djelovanju i možebitnom preustroju donijeti u institucijama HNS-a, uvažavajući, nadamo se, dobre ideje iz javne rasprave.

HKZ Troplet napominje kako će, kao hrvatska i nestranačka udruga, u dobroj vjeri rado sudjelovati u javnoj raspravi i pomoći u organizaciji (organizirati) iste, ukoliko za to postoji dobra volja zainteresiranih strana.

U tom smislu pozdravljamo nastojanje i zahvaljujemo Hrvatskoj republikanskoj stranci koja je inicirala raspravu i uradila dokument „Načela za preustroj HNS-a“. HKZ Troplet daje punu potporu predstavljenoj ideji, te ističu kako se slažu s dobrim dijelom navedenog u dokumentu HRS-a. Troplet je objavio i vlastito viđenje Hrvatskog narodnog sabora kroz dokument nazvan „Načela za preustroj HNS-a“.

Prema viđenju „Tropleta“ Hrvatski narodni sabor po izvornoj ideji treba biti mjesto zajedništva, okupljanja i suradnje svih legalno i legitimno izabranih (i imenovanih) hrvatskih dužnosnika, ne mjesto sukoba i razdvajanja. (U skladu s Isusovim riječima „Tko nije protiv nas, za nas je“ (Mk.9.40).)

U HNS, pored hrvatskih političkih stranaka treba uključiti i sve druge respektabilne pojedince i institucije hrvatskog naroda.

HNS je nadstranački forum gdje se razmatraju aktualne političke teme i pitanja,  razmjenjuju ideje, sukobljavaju mišljenja i raspravlja, ali i institucija u kojoj se donose odluke i smjernice u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Te smjernice su obvezne za sve stranke i pojedince članove HNS, kao i sve javne djelatnike kojima je na srcu dobrobit hrvatskog naroda.

HNS treba mudro i uporno voditi kontinuiranu (dugotrajnu) političku borbu za institucionalnu jednakopravnost Hrvata u BiH, dajući odgovore na trenutne političke prilike i poziciju hrvatskog naroda, ali i ponuditi odgovore kako BiH izvesti iz ove složene i teške situacije, i kako omogućiti pravedan i demokratski razvitak države i europsku budućnost.

Definirati zajedničke, hrvatske nacionalne interese ispod kojih se ne može i ne smije ići. Zajednički nazivnik strateških interesa postaviti tako da to ne vodi jednoumlju. Naprotiv, treba voditi istinskom pluralizmu unutar hrvatskog političkog bića. Takvo djelovanje treba jačati konkurenciju među strankama sa hrvatskim predznakom, ali istovremeno poboljšati konkurentnost tih stranaka unutar BiH.

To istovremeno znači da se stranke članice, u skladu s definiranim nacionalnim i vlastitim interesima, dogovaraju o različitim oblicima suradnje, o zajedničkom ili odvojenom nastupu, te koaliranju na različitim razinama vlasti i različitim prostorima u BiH.

U radu HNS-a bi morali sudjelovati svi izabrani predstavnici iz reda hrvatskog naroda. Dakle, zastupnikom u HNS (sabornikom) ima pravo i mogućnost postati svaki legalno i legitimno, izravno izabrani hrvatski zastupnik na općim izborima i izabrani načelnik općine (odnosno predsjednik općinskog vijeća), bez obzira na političku opciju i stranačku pripadnost, kako je to definirano u točki 3. dolje, u podtočki koja definira kako se postaje sabornikom. Pod istim uvjetima sabornikom mogu postati i član Predsjedništva BiH kao i predsjednik/dopredsjednik FBiH i RS iz reda hrvatskog naroda.

Potrebno je osigurati zastupljenost Hrvata iz svih područja BiH, stoga predlažemo da status sabornika mogu steći i hrvatski načelnici/gradonačelnici (odnosno predsjednici općinskih vijeća) kako je definirano u točki 3. Dakle, općinski vijećnici ne bi bili sabornici HNS, ali bi lokalne zajednice bile zastupljene preko općinskih načelnika, odnosno predsjednika općinskog vijeća u općinama u kojima načelnik nije Hrvat.

Jedna od zadaća HNS je očuvanje i izgradnja institucija hrvatskog naroda u BiH.

Jasno je da HNS u današnjem obliku nije ispunio misiju i postigao ciljeve zbog kojih je nastao. Stoga se slažemo s prijedlogom Hrvatske Republikanske Stranke da je potrebno poboljšanje i reforma istoga.

Tim reformama HNS mora postati institucija koja učinkovito štiti i čuva istinske nacionalne interese Hrvata u BiH, te mora djelovati kao savjest i korektiv trenutnoj vlasti bez obzira koje stranke je sačinjavaju. Mora se spriječiti da HNS postane institucija za provođenje interesa jedne stranke, skupine stranaka ili pojedinaca.

Jasnim i nedvosmislenim odredbama i procedurama onemogućiti zlouporabe i manipulacije HNS-o bilo koje vrste, kako iznutra, tako i izvana. Sabornici moraju biti istinski narodni zastupnici s nespornim kredibilitetom, legitimitetom i legalitetom.

Svojim odlučnim i odgovornim djelovanjem HNS treba postati legitiman i respektabilan sugovornik međunarodne zajednice, ali i legitimnih predstavnika drugih konstitutivnih naroda.

Hrvatski narodni sabor kroz promjene i usavršavanje treba, može i mora postati svjetionikom političkog života Hrvata u BiH, stoji u prijedlogu HKZ „Troplet“ o reformi Hrvatskog Narodnog Sabora“.

hms.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi