RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Turska renoviranjem džamija pojačava svoj utjecaj u BiH

Napisano 28.06.2017. 23:49

Ministar obrane Austrije Hans Peter Doskozil upozorava na širenje utjecaja Turske i Saudijske Arabije u državama zapadnog Balkana.

Utjecaj EU u državama Balkana opada, a istovremeno Turska i Saudijska Arabija šire svoje utjecaj u Albaniji, na Kosovu i u Srbiji, rekao je on u intervjuu njemačkom dnevniku Welt.

Doskozil je ocijenio da se radi o prikrivenoj islamizaciji.

- Zbog tog razvoja, prema mjeom mišljenju, ne bi bilo opravdano da Turska, u okviru NATO misija poveća broj svojih trupa na Balkanu - podvukao je.

Austrija je trenutno u okviru Programa partnerstvo za mir zastupljena sa oko 700 vojnika u mirovnim misijama NATO na Balkanu.

Pošto Ankara, zbog kritike iz Beča na račun politike predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, blokira dalje učešće Austrije u aktivnostima Programa partnerstvo za mir, prenio je Avaz, to bi moglo voditi ka smanjenju austrijskih vojnika, a ujedno postoje naznake da će Turska pokušati te "rupe" popuniti, ukazuje Welt.

Doskozil je apelirao na Njemačku i druge države da povećaju svoje angažiranje u regiji, jer veći utjecaj Turske nije u interesu Europljana.

Turska pokušava darežljivim renoviranjem džamije u Banjoj Luci, Sarajevu, Prizrenu i Prištini, ili nastupom kao veliki investitor u Bosni i na jugu Srbije širiti svoj politički utjecaj, navodi taj list.


Nema komentara

Anketa

Ustavi