RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tužbe razvojačenih branitelja ugrozile proračune županija

Napisano 21.10.2014. 10:40
HVO

Zbog nepoštovanja Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, u 2013. godini je pokrenut veliki broj sudskih postupaka protiv županijskih službi za zapošljavanje. Stotine tužbi koje su nakon pravomoćnih sudskih presuda ugrozile proračun županija podignute su zbog neusklađivanja novčanih naknada demobiliziranim braniteljima.

 

Stižu nove tužbe

Navedeni problem je najviše došao do izražaja kod Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) s obzirom da je Županijski sud u Mostaru zauzeo stav da je Služba u obvezi usklađivati novčanu naknadu s prosječnom plaćom u Federaciji BiH u prethodnoj godini. Na temelju pravomoćnih sudskih odluka, Službi za zapošljavanje HNŽ-a je u izvršnom postupku s računa skinuto 2,751.563 KM, od čega 855.766 KM u 2012. godini i 1,895.797 KM u 2013. godini (1,490.099 KM na ime usklađivanja novčane naknade i 1,261.464 KM na ime sudskih troškova) što je smanjilo raspoloživa sredstva istoj za ostvarivanje materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba. Branitelji su preko sudova pokrenuli izvršne postupke za usklađivanje novčanih naknada i u Zapadnohercegovačkoj, Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji. Zbog straha da će sudske tužbe demobiliziranih branitelja u potpunosti isprazniti proračun županijskih službi za zapošljavanje, Federalni zavod za zapošljavanje je početkom ove godine na temelju odluka Ustavnog suda BiH zaustavio provedbu izvršnih postupaka u sudovima u Mostaru, Sarajevu i Ljubuškom, odnosno skidanje novca s računa javnih službi za zapošljavanje po toj osnovi. No, odvjetnici demobiliziranih branitelja su u istoj pravnoj stvari kod Službe za zapošljavanje HNŽ-a Mostar pokrenuli novu vrstu postupaka podnošenjem zahtjeva za donošenje odluka o usklađivanju novčanih naknada u upravnom postupku koje je Služba odbila, a stranke su podnijele žalbe Federalnom zavodu i sudovima.

 

Oglasila se i Vlada FBiH

O cijelom problemu morala se očitovati i Vlada Federacije BiH. Ako se navedeni problem ne riješi, procjena ukupno potrebnih sredstava za eventualno usklađivanje utvrđenih naknada demobiliziranim braniteljima, s troškovima sudskog postupka ako budu pokrenuti, iznosi 97,772.624 KM (55,005.029 KM usklađivanje novčane naknade i 42,767.595 KM troškovi sudskih postupaka). Ako se ne riješi žurno ovaj problem, stotine presuda koje idu u korist demobiliziranih branitelja mogu uzdrmati financijsku likvidnost, stabilnost i održivost županijskih službi za zapošljavanje, ali i financijsku održivost Federalnog zavoda za zapošljavanje.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi