RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tvrdili da nemaju krova nad glavom, a izgradili kuće u Hrvatskoj ili BiH

Napisano 31.07.2014. 12:05

U Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH tvrde kako nisu prevarili tristotinjak Hrvata iz BiH kojima su prije tri godine isporučili samo polovinu građevinskog materijala za obnovu kuća i koje su, navodno, pod prijetnjom tužbi tjerali da potpišu raskid ugovora.

Useljivi objekti

Predstavnici prognanih Hrvata govorili su tada kako su izigrani, kako u mjestima u koja se vraćaju moraju danonoćno čuvati stambenu građu od propadanja i krađe te kako je to što im se radi prava sramota. U Državnom uredu, međutim, tvrde kako se dogodilo suprotno i kako je dio podnositelja zahtjeva prevario njih. – Provjerom je utvrđeno da veći broj korisnika već ima u svom vlasništvu useljive objekte za stanovanje u Hrvatskoj ili BiH, iako su pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potpisali da ih nemaju – kaže predstojnica Ureda Mirela Stanić-Popović.

Naime, Državni je ured u skladu s uredbom o postupku i uvjetima ostvarivanja prava u provedbi Programa pomoći hrvatske Vlade za povratak Hrvata u BiH počeo provoditi reviziju pristiglih zahtjeva za isporuku građevinskog materijala. Uredbom je jasno definirano da s korisnicima koji su osigurali svoje stambeno zbrinjavanje ovaj ured mora raskinuti ugovor i zatražiti povrat uloženih sredstava. Revizija je pokazala kako uvjete za isporuku materijala u sklopu 6. programa pomoći ispunjava 95 korisnika, dok je za ostale u tijeku provjera ugovora. – Neposjedovanje useljivih objekata bilo je jedan od uvjeta za sklapanje ugovora. Zato smo vlasnike tih objekata s kojima smo potpisali ugovore pozvali na očitovanje – ističe Stanić-Popović. U studenom prošle godine iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH stigla je obavijest kako su stvoreni uvjeti za nastavak isporuke materijala.

Nastavljena isporuka

Međutim, ponovno su nastali problemi u osiguranju špeditera za poslove uvoza. Kako bi im se pomoglo u praćenju uvoza materijala u BiH, hrvatska je strana tada špediteru, kojeg je ovlastila Vlada susjedne države, dostavila obrazac za vođenje evidencije o realiziranim isporukama materijala. Nakon trogodišnjeg zastoja, provedba programa nastavljena je isporukom građevinskog materijala u Odžaku 22. srpnja. Otklonjene su sve administrativne zapreke u carinskoj proceduri oslobađanja od plaćanja carine i carinskih evidentiranja nadležne Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

vecernji.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi