RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Bijelom Polju nadomak Mostara se tijekom rata proizvodilo kemijsko oružje

Napisano 01.12.2015. 16:16

U tijeku rata na području bivše Jugoslavije odvijala se prava drama kada je riječ o kemijskom oružju, a to je postalo poznato tek nedavno, kada je CIA objavila da je jedan njihov agent u tom razdoblju ušao u trag kemijskom oružju koje je napravila bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA), prenosi Jutarnji list.

Priča počinje u siječnju1993. godine kada je vojni ataše iz američke ambasade u Zagrebu poslao zabrinjavajuću depešu o postrojenju u Bijelom Polju u kojem je JNA proizvodila kemijsko oružje.

"Znali smo da je bivša Jugoslavija imala obrambeni program kemijskog oružja ali nismo imali potvrdu proizvodnje ofenzivnog agensa", ističe operativac CIA.

Nije bilo jasno gdje je to Bijelo Polje, jer ih je u BiH najmanje pet, a onda je operativac, češljajući staru arhivu pronašao "Vjesnik" iz 1991. godine u kojem je bila informacija o tvornici u Bijom Polju nadomak Mostara.

Uz pomoć tehnike koju je posjedovao, satelitskih snimaka, drugih izvora, potvrda je bila tu.

Tako je 19. veljače 1993. godine to postrojenje stavljeno na popis mogućih proizvođača bojnih otrova.

Tajni agent se mora na terenu uvjeriti u postojanje ovog postrojenja pa su on i još jedan stručnjak 4. travnja otišli u Zagreb u Ministarstvo obrane, te u razgovoru s tri stručnjaka, na lošem engleskom, uspjeli dobiti precizan uvid u aktivnosti bivše Jugoslavije kada je riječ o proizvodnji kemijskog oružja.

Konačno je bilo potvrđeno da su ovi stručnjaci i znanstvenici radili ne samo na proizvodnji otrova sarina i drugih, nego i na proizvodnji granata, ručnih i topovskih, koje su bile punjene otrovima. A onda je Amerikancima, na njihovo čuđenje, ponuđeno da posjete tvornicu u Bijelom Polju.

Avionom su odletjeli do Splita, a zatim automobilom do Mostara. Vojna lokacija je bila ruinirana, ali su ipak našli značajnu dokumentaciju koja im je dala novi uvid u aktivnosti bivše JNA. Jedan od bivših zaposlenika im je rekao da su još u siječnju 1992. godine "dobili par slobodnih dana" i da se nakon toga više nikada nisu vratili na posao, a JNA je "počistila" lokaciju.

Agent CIA zaključuje da je opasnost koja je postojala, gotovo potpuno nestala nakon što je tadašnja Jugoslavija  2000. godine potpisala i ratificirala Konvenciju o kemijskom naoružanju, te da je tada navedena i lokacija proizvodnje, a i detalji o opremi iz Mostara, ali da su podaci bili dosta neprecizni.

Prema dostupnim informacijama iz hrvatskih izvora o ovom tajnom pogonu za proizvodnju bojnih otrova u Potocima kod Mostara (Bijelo Polje) bilo je 120 zaposlenih, od čega 10 inženjera i 10 tehničara.

Prema dostupnim informacijama u Srbiju su iz Mostara dovezene sirovine za sarin i S-iperit. Navodno je bilo riječi o 40 tona metilfosfonidilikatorida od čega je moguće napraviti 30 tona sarina, te tri tone sumpormonoklorida i 4 tone S-iperita.


Nema komentara

Anketa

Ustavi