RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Ljubuškom ne teče med i mlijeko, ali zato teče najskuplja voda

Napisano 31.03.2015. 11:39

Nezadovoljni odlukom o poskupljenju vode izglasanoj na sjednici Općinskog vijeća Ljubuški u petak, 27 ožujka, članovi Udruge mladih Agape su pored zgrade općine u Ljubuškom izveli prigodan performans.

Natpisima poput: "U Ljubuškom ne teče med i mlijeko, ali zato teče najskuplja voda!", "Kupujmo flaširanu vodu, jeftinija je!", "Čatrnje su opet u modi", poslana je jasna poruka, koju podržavaju i brojni građani Ljubuškog.

- Dok su se neki građani zezali na račun ideje sa čatrnjom, kišnicom i olucima, drugi su se žalili na poskupljenje vode. Osobito umirovljenici, kojima ovakva odluka nikako ne ide na ruku - kratko su za Prvi.tv prokomentirali iz Udruge mladih Agape.

Više detalja saznajte putem priopćenja za javnost koje su odaslali Agapeovci, a koje prenosimo u cijelosti:

Čatrnja - mehanizam skupljanja izvorske vode ili kišnice u prikladno skladište. Kišna voda se kanalima s kuće (tzv. olucima) odvodi u cementnu kocku (rupu u zemlji) koja na vrhu obično ima poklopac, iz koje se po potrebi voda vadi kantom ili namjenskim vodovodnim sustavom – hidroforom.

Ovaj mehanizam je sudeći po posljednjim događanjima u Ljubuškom ono što će rado prigrliti građani, ukoliko se ne usude drugim sredstvima boriti protiv odluke o poskupljenju vode izglasane na općinskom vijeću u petak 27.3.2015. Naime, jasno je da se bez vode ne može, stoga najlakši i najbrži način da se zakrpaju rupe nelegalnih štetočina vodovodnom ljubuškom sustavu jeste – poskupjeti ionako najskuplju vodu u županiji – onima koji redovno plaćaju!? Jer, kako zaboga, poskupjeti onima koji ju koriste – besplatno?!?

Ova odluka nas je zatekla usred priprema uskršnje humanitarne akcije za pomoć jednoj ljubuškoj obitelji – zbog čega nas je još više zgrozila i obeshrabrila za bilo kakav humanitarni rad u ovoj općini. Ova odluka nepoštuje građane Ljubuškog i sabotira sav rad da se pomogne socijalno ugroženima.

Usporedbe radi, u susjednim Grudama, cijena vode je 1.30KM s PDV-om po m3, Širokom Brijegu 1.17KM s PDV-om, u Mostaru 1,27KM s PDVom, u Sarajevu do 30m3 1,40KM, dok je kod nas nova cijena (nije da i stara nije premašivala cijene u susjednim općinama) 1,79 s PDVom.

Čatrnja! Idu topliji dani. Iskreno se nadamo sa što više kiše. Molimo građane Ljubuškog da prigrle ovaj prijedlog, budući da će im uskoro svaka kap kiše postati bitna, sudeći po najnovijim odlukama općinskog vijeća općine koja (ako bilo čim) obiluje vodom.

Nažalost, ovaj prijedlog vrijedi samo za ljude koji žive na selu, stanari u zgradama moraju smisliti novo rješenje – za preživjeti. Dakako, ono što bi također bilo smisleno, i nimalo nemoguće jeste - odluku općinskog vijeća - ne prihvatiti.


Nema komentara

Anketa

Ustavi