RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Ljubuškom se diže spomenik revolucionarima iz akcije Feniks

Napisano 12.02.2017. 21:38

U Ljubuškom će 19 revolucionara iz Akcije Feniks, koji su 1972. godine upali u Jugoslaviju kako bi podigli ustanak i srušili režim, dobiti spomenik, piše Bljesak.info.

Potvrđeno je to na tribini u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, na kojoj je prikazan dokumentarni film Akcija Feniks ‘72., koja je održana u sklopu programa obilježavanja Dana općine Ljubuški, piše Večernji list.

Na tribini su govorili Bože Vukušić, pisac knjige ‘Hrvatsko revolucionalno bratstvo – Rat prije rata’ po kojoj je nastao film, te Vice Vukojević i Ivan Butković. Na kraju je akademski kipar Zdenko Galić, Posušak po rođenju koji živi u Gorici pokraj Gruda, autor idejnoga rješenja budućeg spomenika u Ljubuškom, predstavio projekt i objasnio njegov izgled te mjesto gdje će biti podignut.

Bit će to pokraj OŠ Marka Marulića, točnije na prostoru između zgrade škole i zgrade Centra za socijalni rad. Zauzimat će ukupno 45 m2 popločane površine, a sastojat će se od središnjeg uspravnog dijela veličine 3×1,80×0,30 m na kojem će biti raspoređeno 19 kocaka koje će simbolizirati 19 revolucionara.

 

”Budući da je spomenik u Ljubuškom, na dvjema kockama će biti predstavljena dvojica revolucionara, rodom iz Ljubuškog – Pavo Vegar i Ludvig Pavlović. Razmišlja se i o Anti Miličeviću, također rodom iz Ljubuškog, koji nije bio u skupini, ali je ubijen i bio je povezan sa skupinom i o tome će se još razmisliti. S desne strane spomenika bit će postavljena ploča na kojoj će biti upisana imena ostalih revolucionara i jedan tekst Adolfa Andrića”, objasnio je Galić.

Spomenik bi trebao biti završen do početka ljeta, otprilike do polovine lipnja, a Večernji list navodi kako će glavni financijeri ”biti naši ljudi iz Australije koji su bili povezani s Hrvatskim revolucionarnim bratstvom”.


Nema komentara

Anketa

Ustavi