RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U prvi razred osnovnih škola HBŽ-a upisano više djece nego prethodne godine

Napisano 26.09.2016. 20:43

U osnovne škole na području HBŽ-a u školskoj 2016./2017. godini ukupno je upisano 5005 djece, dok je u srednje škole upisano 2064 djece. Kako je priopćeno iz Vlade HBŽ-a, u prvi razred osnovnih škola upisano je 497 djece, što je 28 djece više nego prethodne godine, dok je u prvi razred srednjih škola upisano 560 učenika, što je 167 učenika više nego prethodne školske godine.

Resorno ministarstvo je i ove godine osiguralo besplatne udžbenike za djecu upisanu u prvi razred osnovnih škola, a u tu svrhu izdvojeno je 25.000 konvertibilnih maraka.

Također, Ministarstvo i ove godine sufinancira prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola na području HBŽ-a, a za ovu namjenu planirano je 450.000 konvertibilnih maraka. Raspodjela sredstava općinama će se vršiti na temelju podataka dobivenih od škola o relaciji putovanja za svakog pojedinačnog učenika, stoji u priopćenju, prenosi Fena.

Od kapitalnih projekata, Ministarstvo je sufinanciralo radove na rekonstrukciji krovišta i postavljanju nove fasade na Srednjoj strukovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Livnu, te radove na izgradnji i opremanju deset novih učionica u Srednjoj strukovnoj školi u Tomislavgradu. Također, Ministarstvo je, kako se navodi, sudjelovalo u nabavi različitog nastavnog materijala i opreme.

Ove školske godine, zbog odluke Vlade Hercegbosanske županije da neće biti promjena u izboru udžbenika u odnosu na prethodnu školsku godinu, nije bilo samoinicijativnih promjena pojedinih udžbenika od strane nastavnika i učitelja, što je naišlo na pozitivan odjek među roditeljima djece.

Ministarstvo smatra da će rješavanju ovih i sličnih problema u nastavnom procesu pridonijeti skoro donošenje pedagoških standarda za osnovne i srednje škole, koji su preduvjet za reorganizaciju školske mreže na području Hercegbosanske županije. Također, rad Ministarstva i kvalitetu izvođenja nastave uvelike će olakšati formiranje međužupanijskog Zavoda za odgoj i obrazovanje.

U priopćenju je navedeno da je Ministarstvo i ove godine, vodeći se pozitivnim iskustvima iz prethodnih godina, osiguralo asistente u nastavi za djecu s posebnim potrebama.

Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, Ministarstvo će i ove godine sufinancirati projekt „Povećajmo mogućnosti djeci u BiH za rano učenje“. Ovaj projekt se provodi u suradnji s UNICEF-om i dosad je pokazao veoma pozitivne rezultate, te naišao na odobravanje roditelja i djece. Projekt bi trebao započeti početkom mjeseca studenog.

Što se tiče nastavnog kadra i pomoćnog osoblja, u nastavnu 2016./2017. godinu škole su ušle s ukupno 846 djelatnika uposlenih na neodređeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama, uključujući i pomoćno osoblje, što predstavlja smanjenje u odnosu na prošlu školsku godinu, navodi se u priopćenju Vlade HBŽ-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi