RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Skupštini Tuzlanske županije nema Hrvata, a u Sarajevskoj Srbe predstavljaju Haris, Rasim i Nermin

Napisano 22.11.2014. 20:45
U Skupštini Tuzlanske županije nema Hrvata, a u Sarajevskoj Srbe predstavljaju Haris, Rasim i Nermin

Nije nepoznanica da Srbi, zbog svoje malobrojnosti u Federaciji BiH ne mogu izabrati svoje predstavnike u skupštine većine županija niti u Parlament Federacije BiH pa ih predstavljaju oni Srbi koje izaberu Bošnjaci.

No, osim što biraju Srbima predstavnike, Bošnjaci se i sami izjašnjavaju kao Srbi da bi bili izabrani najprije u Klub Srba u određenoj županiji, a iz tog Kluba u Dom naroda Parlamenta F BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako u Klubu Srba Sarajevske županije, osim Predraga Kojovića iz Naše Stranke i Slaviše Šućura iz SDP-a, još su i Haris Pleho i Rasim Smajić iz Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića i Nermin Bjelak iz BPS-a Sefera Halilovića.

Prvorazredno iznenađenje tijekom predizborne kampanje priredili su Haris Pleho, Rasim Smajić i nešto kasnije Nermin Bjelak kada se saznalo da su se izjasnili kao Srbi. Nitko od njih trojice ni tada ni sada to ne komentira.

Svakako da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na nacionalno izjašnjavanje i ne postoje ni ustavne ni zakonske odredbe koje ga mogu oduzeti. Pleho, Smajić i Bjelak su to pravo iskoristili i nitko im nema pravo prigovoriti.

Međutim, postoji “odrdba” u Izbornom zakonu BiH koja otvara pitanje jesu li Pleho i Bjelak prekršili zakon, piše Dnevni list.

List pojašnjava kako se prema odredbama Izbornog zakona, u jednom izbornom ciklusu, a on traje četiri godine, ne može mijenjati izjašnjavanje o pripadnosti jednom od konstitutivnih naroda ili skupini ‘ostali’.

Na lokalnim izborima 2012. godine, Pleho se izjasnio kao ‘ostali’ i izabran je za vijećnika BOSS-a u Općinskom vijeću Novi Grad, a potom i za vijećnika u Gradskom vijeću Sarajevo. Bjelak se tada izjasnio kao ‘ostali’ i izabran je za vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad.

Od najava da bi im Središnje izborno povjerenstvo moglo oduzeti mandat zato što su se u jednom izbornom ciklusu dva puta izjasnili drukčije, nema ništa. Naime na konstituirajućoj sjednici Skupštine Sarajevske županije dobili certifikate i time službeno preuzeli funkcije zastupnika, navodi Dnevni list.

Po svemu sudeći, pukotina je nađena u nedorečenosti propisa, odnosno nejasnoći na koji se izborni ciklus, odnosno mandat – onaj vezan za lokalne ili onaj vezan za opće izbore – zabrana odnosi.

Najavljivano je i da će SIPA provesti istragu kako bi se utvrdilo jesu li Pleho i Bjelak prekršili zakone i manipulirali.

Zašto su se Pleho, Smajić i Bjelak kandidirali kao pripadnici srpskog naroda za zastupnike u Skupštini Sarajevske županije, najbolje znaju samo oni, ali o tome šute. Izvjesno je da će automatski postati članovi Kluba Srba u Skupštini SŽ-a, zajedno s Kojovićem i Šućurom.

Po ocjenama mnogih, njih trojica su se na to odlučila kako bi dobila propusnicu za ulazak u Dom naroda Parlamenta Federacije – to njihovim strankama osigurava dobru sumu novca iz federalnog proračuna, a njima osobno visoka primanja od oko 5000 maraka mjesečno.

Inače, Pleho je na izborima dobio 2754, Smajić 2598, a Bjelak 835 glasova.

Uz to, zanimljiv je i novi saziv Skupštine Tuzlanske županije, prve županijske skupštine koja je konstituirana nakon prošlomjesečnih općih izbora. Zasjedanje je održano prošlog tjedna i prekinuto je nakon uručivanja certifikata i svečanom izjavom zastupnika, a nastavit će se kad bude ustanovljena parlamentarna većina.

U Skupštini TŽ-a neće biti formirani klubovi Hrvata i Srba! Razlog je što među 35 zastupnika nema nijednog Hrvata i samo je jedan Srbin – Slađan Ilić iz SDP-a.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi