RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U tom sudu leži zec: Zahtjev OSCE-a pravosudnim institucijama BiH da izvrše kontrolu rada razljutilo SDA

Napisano 03.09.2015. 11:55

Nedavni zahtjev OSCE-a pravosudnim institucijama BiH da izvrši kontrolu rada ovih institucija, odnosno da izvrše neometan uvid u krivične spise, predstavlja ozbiljno kršenje mandata OSCE-a u BiH i postavlja se pitanje kakva je država BiH ako bilo koja međunarodna organizacija može izaći iz svog mandata i raditi doslovno što hoće skrivajući se iza Daytonskog sporazuma koji jedino Uredu visokog predstavnika (OHR) daje pravo da ima uvid u sve dokumente, ocijenio je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, glavni tajnik SDA Amir Zukić.

Smatra kako OSCE treba pratiti sudske procese i da tu vidi ima li proceduralnih grešaka i da li institucije krše procedure, ljudska prava i slično.

- Iako se pravosuđe u BiH otrglo iz ruku politike, koja doduše još želi da kontrolira procese u BiH na način da politika bira tužitelje i suce, novi trendovi upućuju na to da sada strani čimbenik u BiH želi to isto da uradi - naveo je Zukić u reakciji na posljednje izjave dužnosnika Misije OSCE-a.

Postavljajući pitanje što bi donijela ova analiza i tko bi je uradio, Zukić ističe kako treba imati u vidu da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krenuo u rušenje pravosudnih institucija BiH da bi zaštitio svoje radnje, kako tvrdi opozicija u RS-u.

- Da li ova analiza OSCE-a ide u korist Dodiku i daje mu dodatnu snagu kojom bi potvrdio da stranci kontroliraju pravosuđe u BiH? Naravno da, a ova analiza je pravi dokaz za to - poručio je on.

Zukić dalje naglašava da je posljednja sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) naglasila njegovu slabost i nedorečenost sustava koji treba doraditi uz obvezu prihvaćanja sugestija struke.


Nema komentara

Anketa

Ustavi