RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Udruge proistekle iz Domovinskog rata: Nećemo nasjesti na ratnohuškačka priopćenja i prijetnje

Napisano 29.11.2016. 21:57

Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac javno osuđuje prošlotjedne izjave i prijetnje o blokiranju ponovljenih izbora u Stocu koje je izrekla koordinacija bošnjačkih boračkih udruženja općine Stolac.

"Smatramo kako je za vrijeme listopadskih izbora došlo do grubog kršenja Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine. Počinitelji, mahom članovi Inicijative za Stolac su to čak i javno priznali" navodi se u priopćenju i dodaje kako se protiv počinitelja vodi sudski postupak, a odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva suspendirani su kandidat za načelnika općine Stolac Salmir Kaplan i nositelj liste za Općinsko vijeće Demir Mahmutćehajić.

Izjave koordinacije bošnjačkih boračkih udruga iz Stoca su u najmanju ruku nepromišljene, jer nikome nije u cilju od Stoca praviti „grad-slučaj“, a pogotovo ne poticati međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, dodaje se.

"Naše udruge neće nasjedati na ovakva „ratnohuškačka“ priopćenja i zajedničkog smo stava kako se trebaju poštovati odluke institucija i sudova Bosne i Hercegovine i provesti demokratski izbori u Stocu kako bi se dobila demokratski izabrana vlast koja će počivati na slobodnoj izbornoj volji svih stanovnika naše općine. Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac u cjelosti se zalaže za demokratske izbore kao najviši oblik ljudske slobode i izražavanja. Odavno je prošlo vrijeme zveckanja oružja i otvorenih prijetnji, te pozivamo sve građane Stoca da se priključe izgradnji suživota u Stocu." stoji u priopćenju.

"U slučaju da se ostvare prijetnje bošnjačkih udruga kako je 10.00 njihovih članova spremno spriječiti održavanje demokratskih izbora u Stocu i onemogućiti Hrvatima i ostalim žiteljima naše općine birati svoje predstavnike, ovim putem im poručujemo kako ćemo znati odgovoriti na takve provokacije. Zajedno s hrvatskim političkim predstavnicima, poštujući Ustav i vladavinu zakona, demokratskim sredstvima osigurat ćemo održavanje lokalnih izbora u Stocu." navode.

"Poručujemo svim Hrvatima naše općine kako više nećemo dopustiti da se nasilnim putem ugrožavaju životi naše mladeži i kako ćemo stati iza demokratski izabranih političkih predstavnika Hrvata u našoj općini." zaključuje se u priopćenju kojega zajednički potpisuju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruga veterana Vojne policije HVO-a, Udruga obitelji i udovica hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu, Udruga zatočenika '92-Stolac, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata i Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi