RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ukoliko ne bude lokalnih izbora u Mostaru, gospodarstvo će pretrpjeti nesagledivu štetu

Napisano 24.06.2016. 15:09

"Građani Mostara već osam godina čekaju na izbore u svome gradu i po tome su zasigurno jedinstven slučaj u demokratskome svijetu.

Usprkos činjenici da je Ustavni sud BiH prije više od pet godina donio odluku o promjeni posebnih izbornih pravila za grad Mostar, nikakvih dogovora pa čak ni približavanja stavova nije bilo", stoji to u apelu Gospodarske komore Grada Mostara i upravo o ovoj situaciji i njenom odrazu na gospodarsku sliku u Mostaru, razgovaralo se jučer na radnoj skupštini članova GKM-a.

O temi "Posljedice koje u gospodarstvu izaziva višegodišnja blokada lokalnih izbora u Mostaru" govorili su predsjednik Komore Zlatko Papac, glavni tajnik Komore-Miljenko Buhač, te njemački ekspert u GKM-u Jens Muller.

Svi oni iznijeli su probleme gospodarskog razvitka Grada Mostara, a čiji je glavni krivac-nemogućnost održavanja lokalnih izbora u gradu na Neretvi, a samim time i nepostojanje gradskog vijeća kao glavnog "administratora" za brojne dozvole i koncesije.

Predsjednik Komore, Zlatko Papac, kazao je kako je gospodarska situacija u Mostaru teška, i ukoliko ni ove godine ne dođe do održavanja lokalnih izbora, posljedice će biti u najmanju ruku nesagledive.

Apel koji je GKM uputio svim političkim subjektima grada na Neretvi, sadržava želju i poziv relevantnim institucijama da se Mostar ne nađe u stanju beznađa, i da nedostatak zdrave razvojne strategije ne dovede do novog osipanja mladih.

Neodržavanje izbora onemogućava nove investicije, što sprječava planiranje razvoja grada, mišljenje je predsjednika Papca.  

"Ako nemate gradsko vijeće nemate mogućnost razvoja, a ako nemate mogućnost razvoja imate stagnaciju nakon koje dolazi propast", ustvrdio je predsjednik Gospodarske komore Mostara.

Govoreći o projektima mostarske Gospodarske komore koje su rađeni u posljednjih šest mjeseci, Papac ističe kako se Komora od svog osnivanja pa sve do danas najviše fokusirala i zalagala za dualno obrazovanje, dakle da se usvoje standardi dualnog obrazovanja u HNŽ-u i BiH, čime bi smatra, industrija i gospodarstvo dobili one profile radnika koji im trebaju u budućnosti. 

Njemački ekspert u Gradskoj komori Grada Mostara, Jens Muller, također se osvrnuo na nepostojanje gradskog vijeća pozvavši institucije da se malo više pozabave ovim problemom.

Kada je u pitanju investiranje njemačkih kompanija u Mostar i BiH, Muller kaže kako je Komora u stalnom kontaktu s gospodarstvenicima iz Njemačke koji stalno traže prilike za investiranje u BiH i regiju.

No, da također smatraju kako postoje neke zakonske prepreke koje bi trebalo riješiti da bi se olakšalo njihovo investiranje na ovom području.

Iako dosta članica Gospodarske komore surađuje s njemačkim i drugim državama EU, njemački ekonomski ekspert smatra kako tu i te kako ima prostora za napredak.

 Trenutno na ovom području imamo problem s odljevom mozgova, odnosno odlaskom građana BiH iz države, kao i s nedostatkom kvalificirane radne strane i u gospodarskom i  državnom sektoru, ističe Muller, koji veći gospodarski napredak u Mostaru očekuje tek za neke tri godine.

"Mi, Gospodarska/Privredna komora Grada Mostara, ovim putem apeliramo na najodgovornije ljude u našoj zemlji da učine sve kako bi se Mostar čim prije svrstao u red gradova koji normalno funkcioniraju, gradova koji imaju perspektivnu i budućnost.

Veće političke i društvene štete od one koja je nanesena građanima Mostara kroz dugogodišnju blokadu i pat poziciju, jedva da može biti.

Pozivamo sve koji mogu tome doprinijeti da građanima Mostara vrate dostojanstvo i nadu", poručili su iz GKM-a

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi