RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Umjesto na optuženičku klupu, Dževad Mlaćo će u Razvojnu banku FBiH

Napisano 30.01.2015. 08:49
Dževad Mlaćo

Gimnazija u Bugojnu traži nastavnika matematike. Vijest je ovo koja je za Bugojance puno više od natječaja za posao jer nastavnik čijim odlaskom se otvara upražnjeno radno mjesto u bugojanskoj Gimnaziji je nitko drugi do Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna.

Iako Tužiteljstvo BiH od proljeća 2007. godine i uhićenja Enesa Handžića i Senada Dautovića, optuženih za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna, među dokaznim materijalima ima i ratni dnevnik Dževada Mlaće u kojemu je jasno ispisan plan progona Hrvata i etničkog čišćenja Bugojna, Mlaćo ni ovog puta ne ide na optuženičku klupu. Iz pouzdanih izvora doznajemo da će biti pozicioniran u Razvojnoj banci Federacije BiH kao jedan od najbližih suradnika Salke Selmana, donadavno prvog čovjeka SDA u Srednjobosanskoj županiji. Mlaćo će, doznajemo, biti Selmanov savjetnik.

Bugojanski Hrvati ovog puta nisu iznenađeni viješću o napretku Dževada Mlaće i odlasku na novu i bolju dužnost. Puno više ih je kažu šokirala vijest da se Dževad Mlaćo, prije nekoliko godina vratio na prijeratno radno mjesto, nastavnika matematike u Gimnaziji, u ratu jednom od logora za Hrvate. To je mnoge od hrvatskih stradalnika i povratnika u ovaj grad dovelo u vrlo neugodnu situaciju. Događalo se tako da djeci čiji su očevi prošli strahovite torture logora Gimnazija u istoj zgradi matematiku predaje kreator zločina i progona Hrvata iz Bugojna, a čiji je sastavni dio bio i otvaranje logora za Hrvate.

Naime, predugo je vremena prošlo, a da bh pravosudna tijela nisu poduzela ništa kako bi procesuirala Mlaću i iskoristila dokaze koje imaju protiv njega. Napredak i posao u Razvojnoj banci FBiH hrvatski povratnici u Bugojno vide kao nagradu za etničko čišćenje i progon 15 tisuća Hrvata iz ovog grada kao i zločine nad hrvatskim civilima te torture nad nekoliko tisuća zatočenika bugojanskih logora, nasilna odvođenja i nestanak 21 Hrvata. Tijela njih 19 još nisu pronađena, a nada da će ikad biti sve više blijedi jer umjesto na optuženičkoj klupi, akteri zločina dobijaju bolje pozicije.

Mlaćo uostalom nije prvi koji je, umjesto odgovornosti za zločine nad Hrvatima Bugojna, nagrađen pozicijom u vlasti. Selmo Cikotić, bivši ministar obrane BiH u ratu je bio zapovjednik Operativne skupine Zapad Armije BiH u čijoj zoni odgovornosti je bilo i Bugojno. Cikotićev mandat je završio, a vrijeme je da se još jedan od aktera zločina nad Hrvatima u Bugojnu pozicionira u vlasti.

Ostaje samo nadati se de je Mlaćino imenovanje za savjetnika posljednja nagrada za zločine i etničko čišćenje, odnosno da će se zločini nad Hrvatima u BiH konačno početi kažnjavati, a ne nagrađivati jer to je jedini put ka istinskoj izgradnji mira i suživota u BiH.

Artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi