RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Umjesto plina žitelji središnje Bosne dobili potencijalnu bombu

Napisano 23.09.2016. 18:06

Umjesto završne faze, dodjele koncesija i dovođenja plina do krajnjih korisnika, poduzeća i kućanstava u četiri općine Srednjobosanske županije: Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovaču, cijevi postavljene u sklopu izgradnje plinovoda Zenica - Travnik, koje su napunjene plinom i pod tlakom, uskoro će se morati isprazniti, piše Večernji list BiH.

 

Curenje iz plinovoda

Korak je to koji je nužan radi sigurnosti stanovništva u spomenutim općinama kroz koje trasa plinovoda prolazi, upozorili su na prošlotjednoj sjednici Vlade Federacije BiH predstavnici poduzeća “BH-Gas”, investitora projekta, na čije traženje će proces pražnjenja cijevi, uz stručnjake iz ove oblasti, nadzirati i predstavnici Tužiteljstva. Punjenje cijevi plinom i stavljanje pod tlak bez prethodno izdane uporabne dozvole i tehničkog pregleda svojevrsna je ekološka bomba uz koju žive stanovnici Novog Travnika, u kojem je zabilježeno čak nekoliko krađa ovog energenta, te Travniku gdje su iz plinovoda zabilježena curenja crvene mase i to u središtu grada, neka su od upozorenja upućena mjerodavnim institucijama koje bi trebale istražiti cijeli proces izgradnje plinovoda Zenica - Travnik koji je, sad je već očito, pun nepravilnosti i propusta. Njime će se, po svemu sudeći, u idućem razdoblju umjesto koncesionara, baviti istražna tijela pred kojima je puno posla.

 

Tužbe i protutužbe

Vlada Federacije BiH posljednjih mjeseci u dva se navrata bavila plinovodom Zenica - Travnik, oba puta u kontekstu niza nepravilnosti. Nakon što je u lipnju ove godine zatraženo da Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH pokrene posebnu reviziju projekta, na posljednjoj sjednici ide se i korak dalje te se zbog probijanja rokova, cijena te učestalih krađa plina, ali i sigurnosti lokalnog stanovništva, traži uključivanje istražnih tijela, odnosno pokretanje sveobuhvatne istrage koja bi trebala rasvijetliti sve okolnosti zbog kojih plinovod Zenica - Travnik ni skoro tri godine nakon završetka nije u funkciji. U aferi “teškoj” 40 milijuna maraka, već su podignute brojne tužbe, ali i protutužbe. Jednu od njih podiglo je i poduzeće “BH-Gas”, koje je zbog loše izvedenih radova na plinovodu, te izgubljene dobiti, podnijelo protutužbu protiv konzorcija hrvatske tvrtke “Monter - strojarske montaže” Zagreb i GP “Put” Sarajevo radi naknade štete u iznosu od 12 milijuna KM.

Raskidi ugovora, tužbe i protutužbe nižu se posljednjih godina umjesto novih investicija koje je zbog dostupnosti jednog od najjeftinijih energenata u središnjoj Bosni trebalo pokrenuti. Time je “Pandorina kutija”, čini se, tek otvorena. Žiteljima N. Travnika i Travnika ostaje samo nadati se kako će se postupno otvarati, a ne naprasno eksplodirati. Ako se takvo što dogodi, nijedan proces ni tužba neće moći sanirati pričinjene štete ne samo materijalne prirode, već i moguća stradavanja ljudi i okoliša koja je u prvom slučaju nemoguće, a u drugom teško ili također nemoguće popraviti.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi