RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Upoznajte baku Helennu, Širokobriježanku rođenu prije sto godina u New Yorku

Napisano 30.07.2014. 12:48
Helenna Ljubić

Svaka osoba na ovom svijetu ima svoj životni put obilježen raznim sudbinama i događajima kroz ljudski život. U ovoj priči upoznat ćemo vas sa jednom 99-godišnjom bakom koja se rodila na jednom a život provela na drugom kraju svijeta.

Helenna Ljubić se rodila 1915. godine u Adam Marku u blizini New Yorka ali je većinu svojeg života provela u Hercegovini, točnije u Kočerinu pokraj Širokog Brijega. Ova simpatična, vitalna i razgovorljiva starica ispričala nam je ponešto o svojem životu koji doista obiluje nesvakidašnjim zanimljivostima… Helenna je pri povratku u Hercegovinu u ovdašnje župne i općinske knjige uvedena kao Jela što bi bio svojevrsni prevod imena na hrvatski jezik, a krštena je kao Helenna u baptističkoj crkvi u Adam Marku. U to vrijeme u Americi razne konfesije su koristile crkvu koja je postojala u mjestu, naravno svaka po svojem obredu. Kuma na krštenju joj je bila jedna Talijanka.

Jelin otac je kao mladić otišao na rad u Boku Kotorsku gdje je upoznao Jelinu majku Filomenu koja je bila iz Tisnog pokraj Šibenika. Ubrzo su sklopili brak i dobili dvoje djece. Mladi par se odlučio potražiti bolji život u Americi pa su otputovali brodom u nadi da će im se ostvariti snovi o boljem životu. Po dolasku u Ameriku rodila se i Jela koja nam je s puno pažnje i razboritosti ispričala svoju priču.

Otac Jozo koji je rodom iz Gornjih Ljubotića je posao pronašao na krečani a majka Filomena se po Jelinu pričanju uz domaćinstvo bavila pečenjem rakije i prodaji iste. U Americi je sve krenulo dobro a onda se majka počela razboljevati i tjelesno slabiti, pa su tamošnji liječnici preporučili obitelji da se vrate na Mediteran. Jozo kao pravi muž donosi odluku o povratku u rodni kraj želeći svojoj obitelji sve najbolje. Obitelj se ukrcava na parobrod 1921.godine i za mjesec dana dolaze u Boku Kotorsku a onda i u svoju Hercegovinu. Prvi plan obitelji je bio da se nasele u Mostar ali se otac ipak predomislio i vratio u širokobriješki kraj gdje su kupili dosta imanja jer su imali dosta zarađenog novca.

Jela se udala u 24. godini na Budim za Juru Mabića ali sa svojim mužem se naseljava u Potkraj župa Kočerin i tu je ostala do danas. Rodili su šestoro djece od kojih je danas živo troje. Sin i kćer žive sa svojim obiteljima u Zagrebu i často posjećuju majku a jedna kćer se udala na Vranić kod Posušja. Ona posjećuje majku vrlo često.

Upitali smo Jelu sjeća li se ičega iz svojeg ranog djetinjstva provedenog u Americi?

Sjećam se pomalo tog vremena zahvaljujući majci koja nam je dugo kroz priče vraćala te slike u glavu. Najviše sam se sjećala crnih širokih asfaltnih ulica. Ostalo mi je isto u sjećanju kako su moje sestre išle u školu i učile nekakve pjesmice, a nikad nisam zaboravila putovanje parabrodom nazad jer smo plakali za mamom koja je bila smještena u sanitetskom odjelu i nismo je vidjeli dok se nismo iskrcali sa parabroda. Bojali smo se…s tugom u svojim starim očima ispričala nam je Jela, pokazujući uspomene, fotografije, krsni list koje su donijeli iz daleke Amerike.

Majka Filomena se po povratku uspješno oporavila i doživjela duboku starost, rodila je sedmero djece a umrla je u 94. godini života. Jela je i sad odličnog zdravlja, vesele naravi i razgovorljiva. I danas obrađuje svoj vrt i kaže da ima vremena za sve.

Jeli možemo samo poželjeti još puno zdravlja i života, s obzirom da je jedna od najstarijih osoba u Širokom Brijegu…

Ivan Ramić/abcportal.info

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi