RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Usporedba: Koja su prava njemačke zajednice u Belgiji a koja hrvatskog naroda u BiH?

Napisano 02.03.2015. 10:20
Usporedba: Koja su prava njemačke zajednice u Belgiji a koja hrvatskog naroda u BiH?

U poplavi unitarističke retorike koja sve više dolazi iz DF-ovog spina, koji otvoreno tvrde kako je konstitutivnost izmišljen pojam, i kako to nigdje nema osim tu, donosimo kratku usporedbu što to znači konstitutivnost u jednoj europskoj zemlji i što u zemlji Bosni i Hercegovini u kojoj su se eks komunisti i djeca crvene buržoazije prekrili koprenom antifašizma, pa si daju za pravo popovati o ljevici , soc-demokraciji i demokraciji općenito. Oni kojima je svaki dogovor stran, a tolerancija im zvuči bogohulno, uporno pod antifašizmom smatraju podčinjavanje slabijih, nametanje kolektivne krivnje jednima i drugima, te odricanje svake krivnje trećima. Postavljanje predstavnika drugim narodima je festival multietničnosti dok je u obrnutom slučaju to aparthejd. Ono što žele za sebe odriču drugima, i sve to nazivaju univerzalnom vrijednosti.

U Belgiji postoji jako mala njemačka zajednica, no oni su pred belgijskim ustavom jednakopravni Valoncima i Flamancima. Hrvati su u BiH kudikamo brojniji narod, stari narod Bosne i Hercegovine. Dovoljan je kratak pregled priložene skice da bi se shvatilo u kojem su položaju nakon 15 godina sarajevske demo(n)kracije.

Valjda je cilj da se Hrvate u BIH svede na postotak Nijemaca u Belgiji, dovoljno bezopasan postotak pa da im se onda “dopusti” pravo koje imaju i bez “demokratskih dopuštanja”.


Nema komentara

Anketa

Ustavi