RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uzgel: Erdogan se prema BiH odnosi kao prema podaniku

Napisano 22.12.2014. 11:28
Bakir Izetbegović

Ugledni turski intelektualac prof. dr. Ilhan Uzgel smatra kako Turska ima loš odnos prema Balkanu i BiH te kako Balkan uopće nije ključan za tursku vanjsku politiku.

- Vlada je bila toliko angažirana u dešavanjima na Bliskom istoku, a posebno u Siriji. Službena Ankara opsjednuta je zbacivanjem režima Bašara el-Asada. Sada, kao posljedicu toga, po cijeloj Turskoj imamo rasuto dva milijuna sirijskih izbjeglica. Naše je javno mnijenje i uznemireno i nervozno zbog tako vidljivih posljedica turske politike prema Siriji, kaže za Dnevni avaz Ilhan Uzgel.

No, ipak se vlasti Turske bave Balkanom. Često imamo izjave, posebno predsjednika Turske Recepa Tayyip Erdogana, u kojima se svojataju balkanske države, posebno one gdje je u manjoj ili većoj mjeri prisutno muslimansko stanovništvo.

- Erdogan, ali i aktualni premijer Ahmet Davutoglu, imaju poglede na period Otomanskog carstva koji su prepuni ozbiljnih greški i zabluda. Oni smatraju da je Turska dužna brinuti o svom nekadašnjem teritoriju, sada državama, koje su bile dio tog carstva. Isto tako, smatraju da te države zahtijevaju da se Turska brine o njima i vodi ih na neki način. Erdoan i Davutolu sebe smatraju "velikim bratom" muslimana koji žive u državama u turskom bližem ili daljem susjedstvu. To je klasično neootomansko mišljenje kojim oni nastoje ponovo instalirati turski utjecaj, ako već ne mogu niti imaju pravo dominirati muslimanskim društvima, kaže Uzgel.

- Za cijelu Tursku Bosna i Hercegovina je posebno u srcu zbog užasa rata od 1992. do 1995. godine. No, islamisti taj rat smatraju sukobom civilizacija, sraz islama i krišćanstva, drugom Andaluzijom, čišćenje muslimana s Balkana. U takvom pristupu napravili su dvije osnovne greške pristupajući i Balkanu i BiH. Prvo, oni se smatraju nasljednicima Otomanske imperije. Samim tim, misle da ne trebaju imati ravnopravne odnose s vama. Umjesto toga, vi ste podčinjeni njima, oni su iznad vas u hijerarhiji. Ti Turci, dakle, male balkanske države smatraju teritorijem o kojem se oni kao "veliki brat" moraju brinuti i uređivati ih, kaže Uzgel.

Zatim, prema njegovim riječima, vlada je dovela do nekih kritičnih zaokreta u vanjskoj politici Turske.

- Vjerski element postao je centralni! Inače, tradicionalna turska vanjska politika, kao i vanjska politika BiH, naprimjer, temeljile su se na sekularnim principima. Turska je, međutim, izgubila tu kvalitetu i regionalnim je pitanjima počela pristupati kroz vjersku, pa čak i prizmu sekte. To je donijelo puno teškoća i naša je vanjska politika danas u potpunom kaosu, pojašnjava Uzgel.

Ističe i to kako Davutolu bh. i albanske muslimane smatra produžetkom turske politike, njenom isturenom rukom na Balkanu.

Na upit što Turska mora mijenjati u svojoj vanjskoj politici i odnosu prema Balkanu i BiH, Uzgel kaže kako se vanjska politika mora vratiti na principe sekularizma.

- Vlada treba prestati smatrati muslimanska društva na Balkanu agentima turskog utjecaja, jer to oni nisu. Umjesto toga, treba ih prihvatiti kao ravnopravne partnere, a ne podanike, i s njima konstruktivno raditi u interesu obostranog državnog razvoja. Islamistička vanjska politika ne samo da šteti Turskoj već ne donosi ništa dobro nikome drugome. To smo zorno vidjeli na primjeru Bliskog istoka, navodi Uzgel.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi