RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vandalska devastacija katoličkog groblja u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca

Napisano 24.03.2017. 23:20

Kome je i zašto smetao križ - jedini očuvan nadgrobni spomenik na katoličkom groblju u Krnjeuši opustošenom 1941. g. - koji je prije dvije godine podignut iz zemlje, i koji je stajao tako do prije neki dan, kada ga je nepoznati vandal strojem srušio i oštetio, pitaju se u Župi Drvar u čijem je sastavu i Bosanski Petrovac.

Groblje se nalazi u selu Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca, gdje je do 1941. bila katolička župa u kojoj je živjelo oko 1.200 katolika Hrvata.

Kad je izbio partizansko - četnički ustanak selo i župa su zbrisani s lica zemlje. U pokolju početkom kolovoza 1941. ubijeno je preko 250 Hrvata, među kojima i župnik don Krešimir Barišić. Svi ostali su protjerani i nikada se vise nisu mogli vratiti jer im je država oduzela zemlju i priječila im povratak. Jedini očuvani trag postojanja župe bilo je devastirano groblje na kojem je bio vidljiv jedino ovaj križ. U kolovozu 2015. održana je po prvi put komemoracija na groblju, gdje je Biskup Komarica služio je prvu misu nakon 74 godine. Tada je podignut ovaj križ koji je ležao na zemlji i tako stajao skoro 2 godine, do prije neki dan

MUP USK je izašao na lice mjesta, napravio uviđaj i za počiniteljem ovog vandalskog djela se traga.


Nema komentara

Anketa

Ustavi