RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vanjek: Federalizam čuva integritet BiH

Napisano 22.05.2015. 09:25
Dejan Vanjek

Načela multinacionalnog federalizma zapravo su srednji put između unitarizma i konfederalizma te najbolje odgovaraju karakteru Bosne i Hercegovine.

Rekao je to politolog Dejan Vanjek na konferenciji „Identitet i karakter Bosne i Hercegovine kao europske države: pluralna demokratska zajednica naroda i građana – stvarno stanje, normativni okvir i komparativna perspektiva". Konferenciju su organizirali Institut za društveno-politička pitanja iz Mostara (IDPI) te Friedrich Ebert Stiftung u BiH (FES).

 

Konstitutivnost

Vanjek je stajališta kako je potrebno pronaći najbolji način da se u praksi provedu načela na kojima se Bosna i Hercegovina temelji – poput načela konstitutivnosti naroda.

''Konstitutivan je onaj tko je dio veće cjeline, dakle temeljan. Konstitutivni narodi su oni narodi koji tvore veću cjelinu - državu BiH. Oni su državotvorni narodi i u tom segmentu postoji neka vrsta konsenzusa. No, pravo je pitanje kako operacionalizirati konstitutivnost i prevesti je u društveno političku stvarnost. Poželjni model organizacije života u BiH je multinacionalni federalizam'', izjavio je Vanjek.

On je ponudio i odgovor zašto uopće govorimo o federalizmu kao sustavu društveno-političke organizacije, a ne o konfederalizmu ili unitarizmu.

''Ustavna načela, posebno temeljna, moraju pronaći puni izraz u institucionalnoj organizaciji države koju legitimira koncept multinacionalnog federalizma. Temeljno pitanje svake federacije, odnosi se na pitanje njenog karaktera, a ono se tiče načina njenog nastanka, društvenih dispozicija te tko ili što su subjekti federacije'', kazao je Vanjek.

Preambula Ustava BiH je po tom pitanju nedvosmislena, subjekti koji tvore federaciju u BiH su konstitutivni narodi i ostali građani.

''To podrazumijeva da su i konstitutivni narodi građani. Ni na koji način ne možemo odvojiti građane i narode, nego se tako izazivaju nepotrebni problemi. Funkcija postojeće administrativno teritorijalne organizacije trebala bi biti provedba ustavne kategorije konstitutivnosti, ali ne na nelegitimne načine koji proizilaze iz njena osporavanja kao podloga za neke 'melting pot' politike, koje ustavne narode svode na kulturološko-konfesionalne tj. etničke skupine koje je potrebno deetnicirati kako bi se emancipirale'', rekao je Vanjek.

 

Federalizam srednji put

Također, kazao je kako se konstitutivnost, s druge strane, i zloupotrebljava kao dokaz suverenosti naroda, u smislu prava na samoopredjeljenje.

''Federalizam jeste srednji put jer se naslanja na kategoriju konstitutivnosti, tj. konstitutivnost naroda veže za državu BiH. Time diskurs o vanjskom samoodređenju postaje izlišan. Federalizam štiti integritet države i ne dovodi ga u pitanje. Multinacionalni federalizam predstavlja načelni konceptualni okvir koji odgovara multinacionalnom karakteru države'', rekao je Vanjek, inače suradnik Instituta za društvena i politička istraživanja iz Mostara.

Svaki razgovor o federalizmu u BiH, pojasnio je, počinje kritikom da on nikada ranije nije bio operacionaliziran. Danas imamo konfederalno-federalnu strukturu države na više razina, koja zamagljuje stvarne aktere našeg državnog ustroja, koji je, pak, posljedica i ratnog nasilja.

''Dayton je stvorio neku strukturu koja se može smatrati federalističko-konsocijacijskom, ali je rat onemogućio daljnju unutarnju demokratizaciju. BiH je tako danas u stanju zamrznutog konflikta. Više nema dvojbe je li rješenje za BiH u federalizmu, već koji model najbolje odgovara BiH. To je jedini koncept koji počiva na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda i posjeduje integralistički potencijal'', izjavio je.

 

Cilj multinacionalnog federalizma

Konfederalizam se prokazuje dezintegracijskim, a unitarizam asimilacijskim sustavom. Unitarizam se neprijateljski postavlja spram različitosti, dok konfederalizam potencira posebne aspekte a zanemaruju zajedničke i opće te svojim fokusom na autonomiju i suverenitet konfederalnih sastavnica dovodi u pitanje ukupne perspektive države.

''Federalizam se tu nameće kao srednje rješenje i okvir koji upravlja različitostima. Istovremeno nudi mogućnost jačanja integriteta države i onih nadležnosti na toj razini nužnih za njeno funkcioniranje kao subjekta međunarodnih odnosa i prava. Federalizacija kao proces ostavlja prostor da se kreira federalna multinacionalna država u skladu s načelom konstitutivnosti, država ravnopravnih naroda. Multinacionalni federalizam za krajnji cilj ima stvaranje države. Ta država je po svom karakteru višenacionalna'', izjavio je Vanjek.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi