RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Veličanstvenim mimohodom proslavljen Dan branitelja općine Posušje

Napisano 31.05.2016. 16:30

Branitelji s područja općine Posušje dostojanstvenim mimohodom, svetom misom i polaganjem vijenaca na Trgu hrvatskih branitelja u ponedjeljak su po drugi put proslavili Dan branitelja općine Posušje.

Svečanost je započela svetom misom u crkvi Bezgrešnog začeća BDM za sve poginule, nestale, umrle i žive branitelje. Potom je uslijedio mimohod svih posuških postrojbi s ratnim stijegovima koje su nosili učenici posuške Gimnazije do Trga hrvatskih branitelja, uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Početak programa uz Spomen obilježje hrvatskim braniteljima obilježen je intonacijom himne Republike Hrvatske u izvedbi klape Zvizdan. Nakon toga, uslijedilo je polaganje vijenaca. U ime svih građana i branitelja vijenac je položio načelnik općine Posušje Branko Bago u pratnji predsjednika Općinskog vijeća Ivana Lončara, ratnog zapovjednika i predsjednika Odbora za organizaciju ove manifestacije Ante Kovača, ministra branitelja ŽZH Mladena Begića i stožernog brigadira Mire Grabovca –Titana.

Počast posuškim braniteljima polaganjem vijenaca također je odao i general pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, a molitvu je izrekao posuški župnik i dekan Posuškog dekanata Mladen Vukšić. Imena poginulih i nestalih branitelja s područja općine Posušje pročitao je Ljubo Kovač.

U govoru pred nazočnim suborcima, gostima sa županijske i više razine vlasti, te drugim posjetiteljima, načelnik Bago je podsjetio na nepravedno sustavno ”češljanje” ratnog puta pripadnika HVO-a i traženja bilo kakve mogućnosti da bi im se podignule optužnice za ratne zločine.

”Najgore i najopasnije što se događa je suđenje našoj šestorci u Haagu. Preko političkih presuda njima, hoće se ispisati karakter Domovinskog rata, a HVO prikazati kao organiziranu zločinačku vojsku, što je nepravedno i skandalozno”, zaključio je Bago.

Punu podršku dao je i osnivanju Dokumentacijskog centra HVO-a, koji treba stručno rasvijetliti sve događaje iz Domovinskog rata, da bi s tim činjenicama pobijali laži i optužbe, a u škole uveli nastavu o časnom i pravednom Domovinskom ratu.

Potom, ispred Hrvatskog narodnog sabora obratio se ministar branitelja ŽZH Mladen Begić. Posjetio je na značaj blagdana 30. svibnja kada je nakon prvih višestranačkih izbora konstituiran Hrvatski državni sabor. Također je dodao: ”Na današnji dan s ponosom se sjećamo svih naših poginulih suboraca, svih naših nestalih i ranjenih, i svih sudionika Domovinskog rata. Danas, hrvatski branitelji preko svojih udruga čuvaju čast hrvatskog vojnika ratnika. Nastavimo dalje s onim za što su naši branitelji ginuli”, poručio je Begić.

Nastavak Dana hrvatskih branitelja, koji se od ove godine odlukom Općinskog vijeća i službeno slavi, obilježio je bogat kulturno-umjetnički program uz klapsku pjesmu, gangu i recitacije.

Jabuka.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi