RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Velika apstinencija birača u inozemstvu, a rok istječe

Napisano 28.07.2014. 22:03

Sve je manje vremena za registraciju birača koji žive izvan BiH. Svi oni koji žele glasovati poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu morali bi se do 29. srpnja prijaviti, odnosno registrirati za glasovanje Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, piše Večernji list.

 

Potencijalni birači

Riječ je o iznimno važnom procesu, s obzirom da ogroman broj bosanskohercegovačkih građana živi u inozemstvu. Veliki je broj i Hrvata koji su potencijalni birači, a koji danas žive u Hrvatskoj i drugim zemljama. Uglavnom su to prognane i izbjegle osobe, ali i svi oni koji su zbog nekog drugog razloga trenutačno u inozemstvu.

Hrvatsko biračko tijelo je najmalobrojnije pa je zbog toga svaki glas važan, uključujući i one iz inozemstva. Nažalost, ostvaruju se strahovanja o malom odzivu za registraciju u inozemstvu. To se najbolje vidi prema broju građana u inozemstvu koji su glasovali na posljednjim izborima, a koji još nisu odgovorili SIP-u i dostavili obrasce za potvrdu prijave adrese prebivališta u BiH. Od ukupno oko 37.000 obrazaca koje je SIP dostavio bh. građanima u inozemstvu da bi potvrdili svoje podatke i vratili popunjen zahtjev prema kojem se registriraju za glasovanje i na ovogodišnjim općim izborima u BiH odgovore je dostavilo svega oko 5000 građana, što je 15 posto.

Stoga su iz SIP-a prošlog tjedna još jednom apelirali na birače iz ove kategorije da popunjene obrasce s priloženim preslikom jednog od identifikacijskih dokumenata, odnosno osobne iskaznice ili putovnice, što prije dostave SIP-u. Mnogi vjerojatno još uvijek dvoje oko prijave jer misle da je potrebno posjedovati važeću osobnu iskaznicu u BiH, što nije točno.

 

Svega nekoliko uvjeta

Prema Izbornom zakonu BiH, da bi netko mogao glasovati na izborima u BiH mora ispuniti svega nekoliko uvjeta, a to je posjedovanje državljanstva BiH, punoljetstvo na dan izbora i prijavljeno prebivalište u BiH. Dana je i jasna uputa građanima da ako nisu dobili obrasce PRP 2 trebaju izvršiti novu prijavu na obrascu PRP 1 kako bi se evidentirali kao novi glasači i tako u listopadu ostvarili biračko pravo. Donekle ohrabruje podatak da se do sada za glasovanje izvan BiH prijavilo oko 20.000 građana koji ranije nisu sudjelovali na izborima.

Najbrži i najučinkovitiji način prijave, odnosno potvrde za glasovanje bh. građana u inozemstvu je e-mailom. Poseban poziv bh. Hrvatima u inozemstvu na registraciju za izbore uputio je i Hrvatski narodni sabor (HNS). Za očekivati je da brojni apeli rezultiraju većim brojem registriranih do isteka roka.


Nema komentara

Anketa

Ustavi