RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

VELIKO ISTRAŽIVANJE NDI-a O TERITORIJALNOM UREĐENJU BIH

Napisano 21.05.2010. 12:29

VELIKO ISTRAŽIVANJE NDI-a O TERITORIJALNOM UREĐENJU BIH
Pola Hrvata u Bosni i Hercegovini za treći entitet!
Anketa Američkog Nacionalnog demokratskog instituta o uređenju potvrdila različita viđenja Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Američki Nacionalni demokratski institut (NDI) proveo je dosad najopsežnije i najrelevantnije istraživanje o rejtingu političkih stranaka i vodećih političara u BiH pola godine prije održavanja šestih poslijeratnih izbora, kojim je donekle potvrđen i očekivani trend među strankama i političarima. Dosadašnja istraživanja NDI-a uglavnom su bila u potpunosti usklađena s rezultatima nakon izbora. Večernjak je ekskluzivno u posjedu ovoga istraživanja koje je rađeno između 8. i 18. travnja anketom ‘licem u lice’ na respektabilnom uzorku od 1500 ljudi.

Tri različita odgovora
Pored rejtinga stranaka i političara koje smo objavili, u istraživanju NDI-a obrađena su i zasebna poglavlja od opće situacije u državi, ocjene rada Vlade, euroatlantskih integracija, ali i zasebno poglavlje oko mišljenja građana i stranaka o teritorijalnoj podjeli BiH. Da entitete kao razinu vlasti treba ukinuti, smatra 43 posto ukupne ciljane populacije istraživanja, da uređenje treba biti nepromijenjeno, misli 23 posto ispitanika, a da je treba podijeliti na 5 do 6 ekonomskih regija koje trebaju imati veliku razinu autonomije, smatra 14 posto. Potrebno je formirati treći entitet - smatra 10 % ispitanika, a 7 posto misli kako BiH treba biti podijeljena na tri neovisne države. U FBiH je za ukidanje entiteta 64 % ispitanika, a za treći entitet 12 posto, dok je u RS-u 46 % ispitanika za to da treba ostati nepromijenjeno uređenje, a 31 % misli da državu treba podijeliti na 5 do 6 autonomnih regija.

U Brčkom 36 % nije za promjene, 42 % podupire ekonomske regije. Od ukupne populacija koja je bila obuhvaćena istraživanjem u FBiH njih 64 posto smatra kako treba ukinuti entitete, dok je 12 posto za treći entitet. U RS-u i Brčko Distriktu su uglavnom mišljenja da uređenje države treba ostati isto. Zanimljivo je kako o podjeli države misle građani po nacionalnosti. Naime, 72 posto Bošnjaka smatra kako treba ukinuti entitete, a 11 posto kako treba sve ostati isto kao i do sada, dok je kod Srba u potpunosti obrnuto jer čak 44 posto smatra da uređenje države treba biti isto, a 32 posto je za uvođenje ekonomskih regija i 7 posto za ukidanje entiteta. Kod Hrvata 46 posto želi uspostavu trećeg entiteta, a neovisne ekonomske regije njih 36, dok bi tek 8 posto zadržalo sadašnje uređenje. Čak 64 % pristaša HDZ-a vidi BiH s tri entiteta, 28 da ih treba ukinuti, a tek 4 posto slaže se sa sadašnjim uređenjem BiH.

Hrvatski entitet
Kod bošnjačkih stranaka potpora trećem entitetu kreće se oko 4 %, a u RS-u doseže i 11 %. U SDP-u 75 % je za ukidanje entiteta, 9 % za sadašnje uređenje, dok 7 % ispitanika smatra da trebaju postojati tri neovisne države. U SNSD-u je 47 posto za sadašnje uređenje, 34 % za podjelu na ekonomske regije, a tek 8 posto za tri neovisne države, u SDA je 71 % za ukidanje entiteta, 9 % za sadašnje uređenje, u SDS-u 45 posto je za sadašnje uređenje, 37 % je za podjelu na regije. U SBiH 73 % je za ukidanje entiteta, 11 % za sadašnje uređenje i 9 posto za podjelu na tri države, SBB BiH 69 posto za ukidanje entiteta, 18 posto za sadašnje uređenje, 7 posto za podjelu na entitete, PDP 45 posto za podjelu na ekonomske regije, 34 posto za sadašnje uređenje, 7 posto za treći entitet, NS 57 posto za ukidanje entiteta kao razine vlasti u BiH, 11 posto misli da uređenje treba ostati nepromijenjeno, 11 posto je za treći entitet.


Nema komentara

Anketa

Ustavi