RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vijeće ministara: Izraditi zakon o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH

Napisano 02.07.2015. 12:32

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo pravde da poduzima aktivnosti na razvijanju zakonskih propisa kojima će se u bh. zakonodavstvu dosljedno primjenjivati međunarodne konvencije u vezi sa zaštitom slobode govora i mišljenja, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo  za ljudska prava i izbjeglice da izradi cjelovitu informaciju o stanju i slobodi medija u BiH u svjetlu pojave pritisaka i zastrašivanja medija u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od 15. 1. 2015. godine, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Istodobno, Vijeće ministara je primilo na znanje Informaciju o pojavama pritisaka i zastrašivanja medija koju je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izradilo na osnovi izjašnjenja nadležnih državnih, entitetskih i županijskih tijela u BiH.

U Informaciji se, između ostalog, navodi da je u razdoblju od 2006. do 2014. godine Linija za pomoć novinarima registrirala 60 kaznenih slučajeva učinjenih protiv novinara i medija. U korist novinara doneseno je 9 pravomoćnih presuda te sedam presuda s isplatom novčane kompenzacije novinarima (200 – 500 KM), kao i dvije kaznene presude  u korist novinara s naknadom štete (600 – 1500 KM),  a jedan slučaj okončan je isprikom novinaru koji je bio žrtva napada. U 13 slučajeva nisu provedene istrage ili nedostaju dokazi za postupanje pravosudnih institucija.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pripremi i Vijeću ministara dostavi prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH, čime je podržana inicijativa Denisa Bećirovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, usvojena na 9. sjednici, održanoj 25. 3. 2015. godine.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi