RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Više rođenih nego umrlih bilo je samo u ZHŽ i Tuzli

Napisano 26.03.2015. 09:20

Statistike su neumoljive. Sve nas je manje. Sve manje djece, sve više umrlih - zabrinjavajući su podaci Federalnog zavoda za statistiku. Bosna i Hercegovina već godinama bilježi negativan prirodni prirast i trenutačno, točnije kao primjer u prosincu prošle godine, samo u dvije županije je rođeno više djece nego što ih je rođeno. Federacija je tijekom ovog mjeseca postala siromašnija za 47 osoba.

Praktično, samo je u Tuzlanskoj županiji rođeno više djece nego što je umrlih, i to ne baš tako beznačajno. U toj županiji u posljednjem mjesecu prošle godine je vitalni indeks iznosio visokih 145. Naime, svijet je ugledalo 490 djece, a isti je napustilo 338 osoba. Iako ne tako izrazito, ali i u Zapadnohercegovačkoj županiji su rođene dvije bebe više od broja umrlih. Rođeno je 207 djece, a umrlo 209 osoba. Sve ostale županije ne mogu se pohvaliti pozitivnim prirastom. Najgore je u Posavini gdje je vitalni indeks 42. Ništa bolje nije ni u Hercegbosanskoj županiji gdje je indeks veći za jedan posto. U tim županijama dvostruko, a i daleko više osoba umire nego što se rađa. S vitalnim indeksom 65, nešto bolje stoji Srednjobosanska županija. Hercegovačko-neretvanska županija je negdje na nuli gdje je vitalni indeks 99.

- Mislila sam da ću do 30. godine sigurno imati muža i barem dvoje djece, ali nemam. Promijenilo se dosta toga. Mislim da smo se i mi jako promijenili, kaže jedna od djevojaka koja se do sada nije usudila udati, dodajući da bi eventualnim rođenjem djeteta vjerojatno izgubila posao koji je teškom mukom stekla.

Bračni parovi u BiH sve manje vjeruju u parolu “svako dijete će imati svoj kruh”, a tek onu da “svako dijete treba imati brata ili sestru”… BiH je već zemlja staraca, upozoravaju statistički podaci. Razloga za to je više. Broj nezaposlenih, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, u 2014. je više od 550 tisuća, a već odavno se zna da je stopa nezaposlenosti među mladima veća od 50% i najviša je u regiji. Oko 600.000 ljudi u BiH na granici je siromaštva i najgora smo zemlja za investicije. Službeni podaci jasno pokazuju kako je negativan prirodni prirast, odnosno “bijela kuga”, jedan od najozbiljnijih demografskih, ali i socijalnih i ekonomskih problema u većini zemalja regije Balkana koji bi u budućnosti mogao imati višestruke posljedice po njihovo društvo.

Boboska.info/VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi