RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Višemilijunski dugovi: BHRT od 30. lipnja privremeno prekida produkciju i emitiranje programa

Napisano 30.05.2016. 18:12

Upravni odbor BHRT-a danas je donio odluku da od 30. lipnja privremeno prekine produkciju i emitiranje programa, a zbog te odluke upitan je i prijenos europskog nogometnog prvenstva koje će biti održano od 10. lipnja do 10. srpnja u Francuskoj.

Kako je Feni kazao generalni direktor Javnog RTV servisa BiH Belmin Karamehmedović, Europska mreža javnih emitera (EBU), koja je vlasnik prava na emitiranje europskog prvenstva, obavijestila je BHRT da će joj biti uskraćene sve usluge ako ne započne otplaćivati višemilijunska dugovanja.

-EBU, čija je BHRT članica od samog osnivanja, obavijestio nas je da će nam od 1. lipnja biti uskraćene sve usluge ukoliko ne izmirimo obveze u vrijednosti od 2,5 milijuna KM do kraja ovog mjeseca i ako poslije toga u ratama ne nastavimo otplaćivati nagomilani dug u iznosu većem od šest milijuna švicarskih franaka. Ako ne učinimo ništa na izmirenju dugova, uslijedit će isključenje iz članstva EBU-a, što bi predstavljalo veliki udarac za BHRT i državu BiH - izjavio je Karamehmedović Feni.

Generalni direktor naglašava da BHRT trpi ogromnu štetu zbog pada naplate RTV takse i dugovanja entitetskih emitera od 25 milijuna KM, Radio-televizije Federacije BiH 16,5 milijuna, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 milijuna KM.

- Od početka godine do travnja gubitak BHRT-a iznosi više od 1.100,000 KM u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini, jer građani masovno otkazuju fiksne telefonske priključke i ne izmiruju zakonsku obvezu plaćanja RTV takse, što je osnovni izvor financiranja javnih servisa u BiH. Drugi razlog koji je doveo do ove katastrofalne financijske situacije su velika dugovanja dva entitetska servisa prema BHRT-u. Sankcija EBU-a je logična posljedica dugogodišnjeg stanja koje vlada u sustavu javnog emitiranja u BiH - objasnio je Karamehmedović.

Naglašava da BHRT ni približno nema novac koji EBU potražuje i kako bi osigurao prava na prijenos utakmica europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, zbog čega bi Bosne i Hercegovina mogla postati jedina država u Europi koja svojim građanima neće moći prikazati utakmice s prvenstva.

Dodaje da je BHRT trenutno u fazi pregovora s potencijalnim marketinškim partnerima, kojima bi BHRT ponudio reklamiranje tijekom EP-a, ali da će mnogo toga ovisiti od volje čelnika EBU-a da prihvate drugačiji model isplate dugovanja BHRT-a.

- Prikupljamo informacije o mogućim prihodima koje bismo mogli ostvariti prikazivanjem EURA. Kada sagledamo sve opcije obavijestit ćemo EBU o mogućim rješenjima i mogućnostima da isplatimo dio potraživanja, a hoće li to biti dovoljno čelnicima EBU-a teško je sada reći - zaključio je Karamehmedović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi