RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlada Federacije BiH priprema reformu mirovinskog sustava

Napisano 27.04.2010. 00:19

Na današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH, u skladu s obvezama iz stand by aranžmana i na temelju obavljenih rasprava o Nacrtu, utvrdila je novi prijedlog zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti FBiH. Cijeneći značaj ovog dokumenta, Vlada je

danas odlučila da ovaj zakon, prije nego se ponovo nađe na sjednici Vlade FBiH i upućivanja u parlamentarnu proceduru, bude dostavljen na mišljenje predsjednicima klubovima zastupnika svih parlamentarnih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Slijedeći osnovni cilj da se na jedinstven i jednak način definira ova oblast do sada regulirana u više zakona i podzakonskih propisa, Prijedlog zakona odnosi se, kako na izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, tako i na državne službenike i namještenike u tijelima državne službe Federacije BiH i policijske službenike organa unutarnjih poslova Federacije.

UTVRĐEN NACRT ZAKONA O POTICANJU RAZVOJA OSOBNOG I MALOG PODUZETNIŠTVA

Federalna vlada danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt novog zakona o poticanju razvoja osobnog i malog poduzetništva iz razloga što bi izmjene i dopune postojećeg obuhvatile gotovo polovinu njegovih odredaba.

Njime se definicija osobnog i malog poduzetništva usklađuje sa preporukama Europske unije i utvrđuju kriteriji za razlikovanje mikro, malih i srednjih poduzeća. Određeni su i nositelji Programa razvoja i utvrđene njihove obveze, koji na period od četiri godine donosi Federalna vlada, a koji podrazumijeva i obvezu donošenja godišnjih planova sa prioritetima poticaja i planom poticajnih mjera i aktivnosti. Sredstva za financiranje Programa osiguravaju se u Proračunu FBiH za svaku kalendarsku godinu u visini do dva posto vrijednosti godišnjeg proračuna, odnosno srazmjerno vrijednosti njegovog eventualnog rebalansa.

Za poticanje efikasnosti poslovanja i razvoja subjekata osobnog i malog poduzetništva Nacrt zakona predviđa mogućnost da, kada se za to steknu uvjeti, Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, osnuje Agenciju za razvoj osobnog i malog poduzetništva.

Nacrt zakona koji ima osam poglavlja, sa svega 25 članova, također, precizira prava i obveze korisnika poticajnih sredstava i predviđa učinkovitiji nadzor nad njihovim korištenjem, kao i praćenje učinaka poticajnih sredstava.

STRATEGIJA REFORME MIROVINSKOG FONDA U FBiH

Vlada FBiH je danas obavila raspravu o dokumentu Strategija mirovinskog fonda u FBiH, koji definira sam proces reforme, njene ciljeve i zadatke i, istovremeno, treba poslužiti kao opći informativni materijal koji određuje način i dinamiku provedbe procesa reforme sa njenim krajnjim ishodom.

Osnovni cilj reforme mirovinskog sustava jest postizanje njegove dugoročne održivosti i osiguranje adekvatnog nivoa primanja građanina u poznijem životnom dobu (sprječavanje siromaštva). U dosadašnjem periodu, nivo mirovina se blago povećavao, njihov dostignuti iznos ne omogućava osiguravanja zadovoljavanja materijalnih i životnih potreba njihovih korisnika.

O tome govori podatak da mirovinu u iznosu od 235,85 KM prima 159.720 umirovljenika što čini 48,94 posto od njihovog ukupnog broja. Zato se kao opći ciljevi reforme utvrđuju: sprječavanje socijalne ugroženosti u poznijem životnom dobu i osiguranje dohotka u starosti za sve grupe stanovništva, osiguranje dugoročne održivosti, razvoj financijskog tržišta i veće uključivanje osiguranika i obuhvat mirovinskim sustavom
Specifični ciljevi reforme su vraćanje povjerenja u mirovinski sustav kod osiguranika i korisnika, stvaranje snažnog mirovinskog fonda koji će zadovoljiti potrebe klijenata, harmonizirano funkcioniranje sustava socijalne skrbi i poboljšanje uvjeta za razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja.

Što se tiče odabira mirovinskog modela, očekuje se njegova detaljna razrada u javnim raspravama i analizama u Parlamentu FBiH, sindikatima, udruženjima poslodavaca, akademskoj zajednici, udruženjima umirovljenika i drugim interesnim skupinama.

Sjednica Vlade FBiH bit će nastavljena u četvrtak, 29. travnja, u Sarajevu, stoji u priopćenju iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.


Nema komentara

Anketa

Ustavi