RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlada HNŽ-a: Zaštititi branitelje i vratiti im nezakonito oduzeta prava

Napisano 09.02.2016. 17:32

Sastanak na kojem se razgovaralo o aktualnim pitanjima s kojima se suočava braniteljska populacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji danas je održan u Mostaru, a na njemu su sudjelovali federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević, resorni ministar u HNŽ-u Oliver Soldo, predsjednik Vlade HNŽ-a Neveko Herceg, te Husein Špago, predsjednik Skupštine HNŽ-a.

Predstavljajući poteškoće s kojima se branitelji u HNŽ-u susreću i aktivnosti koje županijsko resorno ministarstvo poduzima na zaštiti braniteljskih prava, ministar Soldo istaknuo je kako je braniteljska populacija pogođena novim svakodnevnim optužnicama i reviziji prava, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Istaknuo je i zabrinutost zbog, kako je naveo, nezakonite provedbe neustavnog Zakona o kontroli zakonitosti kada je u mandatu bivšeg federalnog ministra na području HNŽ broj korisnika prava smanjen za 1.852, od čega je 1.647 korisnika osobne i 205 korisnika obiteljske invalidnine. Naglasio je kako su, izraženo u novčanim sredstvima, potraživanja za invalidnine u 2015. godini bila manja za 7,4 milijuna KM u odnosu na potraživanja u 2010. godini.

- Stanje na terenu kada su u pitanju braniteljska prava i nezakonito provedene revizije se presporo mijenja. Tu osobito ističem presporu provedbu izmjena i dopuna neustavnih zakona. Također, i ovom prigodom moram spomenuti oko 4500 sudskih tužbi na rješenja Federalnog ministarstva za pitanja branitelja pred Vrhovnim sudom, koje se već godinama rješavaju, a za to vrijeme branitelji ne mogu ostvariti nikakva prava - kazao je ministar Soldo.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg podržao je izlaganje ministra Solde, ističući kako se kriminaliziranje Domovinskog rata mora zaustaviti i zaštiti njegov i dignitet branitelja. Također, oštro je osudio svaki pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti u optužnicama temeljenim na konstrukciji navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata. Istaknuo je kako se za svaki počinjeni zločin može i mora utvrditi individualna odgovornost, a počinitelji dovesti pred lice pravde.

- Vlada i resorno ministarstvo, kroz različite vidove potpore, poput potpore stambenom zbrinjavanju, odlasku na rehabilitiranje, potpore rada braniteljskih zadruga, čine napore kako bi se braniteljima osigurali uvjeti za kvalitetan život na području HNŽ-a. Također, podupiremo sve inicijative viših razina vlasti koje su usmjerene na poboljšanje položaja braniteljske populacije, ako takve inicijative ne ugrožavaju stabilnost županijskih, gradskih i općinskih proračuna - kazao je Herceg.

Federalni ministar Bukvarević predstavio je radni materijal zakona o udrugama građana od posebnog značaja i zakona o razvojačenim braniteljima i informirao nazočne o aktivnostima u prošloj i planovima Ministarstva za ovu godinu.

Također, tema sastanka bio je i rad udruga koje okupljaju branitelje, te je istaknuto kako je nužno smanjiti njihov broj i urediti kriterije koje trebaju ispunjavati njihovi članovi, kako bi samo reprezentativne braniteljske organizacije mogle predstavljati tu populaciju, navodi se u priopćenju.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi