RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlast u HNŽ-u: Problemi i prije početka pregovora

Napisano 23.11.2014. 20:39
Vlada HNŽ

Konstituiranje županijskih vlasti, koje je već počelo, pokazalo je da to neće ići sasvim lako, kako se možda očekivalo nakon načelnog dogovora pobjedničkih stranaka u Federaciji. U ponedjeljak bi trebali početi pregovori o vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. No i prije nego su razgovori počeli - javljaju se problemi, objavljuje FTV.

HDZ, SDA, DF, u skladu s potpisanim sporazumom na federalnoj razini, trebali bi činiti novu vlast i biti okosnica nove Vlade HNŽ-a. Zbog brzog dogovora, za razliku od 2010. godine, mnogi su mislili da će i formiranje vlasti u ovoj županiji teći glatko. No, izjave koje dolaze iz SDA ne obećavaju brz dogovor.

Salko Sokolović, predsjednik Županijskog odbora SDA, kazao je kako "formiranja nove vlade neće biti dok se ne riješe neka prethodna pitanja", ističući izbor policijskog komesara.

Za HDZ, pak, to je poglavlje završeno. Pregovora nema, kažu, ni kada je riječ o premijerskom mjestu. Ono, ističu, pripada HDZ-u kao, naglašavaju, apsolutnom izbornom pobjedniku. Najčešće spominjano ime za premijersku fotelju je Slađan Bevanda, aktualni ministar unutarnjih poslova i predsjednik HDZ-ovog gradskog odbora. I SDA želi premijersku poziciju, obzirom da Hrvati žele isto u SBŽ-u.

Stanje u HNŽ-u ionako je već komplicirano. Proračunska kasa gotovo prazna, dugovi ogromni. Kalkulira se brojkom od 65 milijuna maraka. Samir Hadžihusejnović, aktualni ministar financija, tvrdi da će tužbe dokrajčiti županiju. SDP smatra da nova vlast neće biti sposobna županiju držati bar na pozitivnoj nuli.

 

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi