RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za Ashdowna Makedonija i BiH su dva bureta baruta

Napisano 12.05.2017. 23:23

Bosna i Hercegovina treba iskoristiti pobjedu Emmanuela Macrona u Francuskoj i vjerovatni daljnji ostanak Angele Merkel na vlasti kako bi Europu navela da se vrati svojim obavezama i pomogne u konačnom oblikovanju funkcionalne države. Europska unija ima moći koje konačno ponovo treba početi koristiti ne samo u BiH nego i na Balkanu. Jer, bez mirnog Balkana nema mirne Europe, smatra nekadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

U razgovoru za „Dnevni avaz" on upozorava da je stanje na Balkanu sve rovitije i da se mora iskoristiti francusko-njemačka osovina za rješavanje problema u ovoj regiji.

- Nije problem u Daytonu. Njemu je rok trajanja prošao To je davno iza nas. Priča o Daytonu 2, jednostavno, nije potrebna. U Europi se pojavljuju neki koji pričaju o novoj berlinskoj konferenciji. Kategorički sam protiv toga, a i ne mislim da bi se novo crtanje granica u Europi uopće i moglo desiti. Mi, Europljani, imamo instrumente, samo ih trebamo početi koristiti - kaže Ashdown.

Naglašava kako bi mogao svašta prigovoriti nesposobnim bh. političarima, ali je njegova oštrica nezadovoljstva, ipak, usmjerena na institucije EU i, posebno, bivšu visoku predstavnicu za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Ona nije iskoristila mehanizme koje je imala na raspolaganju kako bi stvari u BiH išle svojim prirodnim tokom.

- Nitko ne govori o bonskim ovlastima. One trebaju biti na raspolaganju samo u krajnjoj nuždi. Nemar EU doveo je do produbljenja problema na Balkanu. Svi su mislili da ćemo probleme imati na Kosovu, ali se vidi da su Makedonija i BiH bure baruta na Balkanu. U vašoj zemlji EU ima toliko instrumenata moći, ali ih ne koristi, i to se mora promijeniti. Stanje u Europi nakon izbora u Austriji, Nizozemskoj, Francuskoj, uskoro i u Njemačkoj, iza nas ostavljaju jedan period nesigurnosti i vrijeme je da se EU vrati na Balkan i sredi stanje - ističe Ashdown.

On očekuje da bi se neke konkretne aktivnosti na tom planu mogle vidjeti već najesen ove godine.

- Ne mislim da će se čekati ishod izbora za Europski parlament krajem 2019., radit će se mnogo brže. Vjerujem da će tako biti - precizira nekadašnji visoki predstavnik.

On se nada i da će se Berlinu i Parizu priključiti London i Haag. Britanska vlada mogla bi „kompenzirati" Brexit jačom suradnjom sa EU na planu sigurnosti i vanjske politike, a u svemu je potrebna nizozemska odlučnost i preciznost.

- Kada se sve to sklopi, a sve upućuje na takav razvoj događaja, konferencija o Balkanu naredne godine u Londonu bila bi zaokružen proces na proces na kojem će se staviti pečat i na daljnji tok regije koji je proteklih više od stotinu godina preokupirao pažnju Europe i svijeta ratovima i nestabilnostima. Mogli bismo se, dakle, nadati mirnijem razdoblju - zaključuje Ashdown u razgovoru za "Avaz".

Inače, Ashdpwn je napoznatiji po luđačkoj košulji koju je navukao na Mostar tj. on je taj koji je nametnuo Statut koji narušava ljudska prava svojih stanovnika i zbog kojeg Mostar godinama nema izbore. Također, poznat je i po korištenju bonskih ovlasti i zabrani bavljenja politikom za desetine osoba što je dovelo do porasta međunacionalnog nepovjerenja jer je smjenjivao uglavnom Srbe i Hrvate.


Nema komentara

Anketa

Ustavi