RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za SDA izvještaj ICG-a o BiH s tri federalne jedinice je neprihvatljiv, odgovara im ideja o unitarnoj državi

Napisano 01.08.2014. 19:51
Bakir Izetbegović

SDA smatra tendencioznim, štetnim i apsolutno neprihvatljivim posljednji izvještaj Međunarodne krizne grupe (International Crisis Group – ICG) nazvan „Budućnost Bosne“ kojim se, kako navode u priopćenju, na određeni način prizivaju daljnje teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Upozoravamo da izvještaji ICG-a kontinuirano gube na relevantnosti, tako da je svaki naredni lošiji od prethodnog. U njima je sve manje ozbiljnih i kompetentnih analiza utemeljenih na činjenicama, a sve više jeftine dnevnopolitičke improvizacije i opasnog politikantstva.

Svima, pa i Međunarodnoj kriznoj grupi, treba biti jasno da nakon Daytona, Bosna i Hercegovina može ići jedino putem reintegracije. Dezintegrativni procesi i podjele, bilo teritorijalne ili etničke, apsolutno su nerealne i neprihvatljive, navodi SDA u priopćenju.

SDA poziva Međunarodnu kriznu grupu da svoje javno djelovanje usmjeri u pravcu konstruktivnog doprinosa Bosni i Hercegovini na planu njene unutarnje reintegracije i integracije u EU i NATO, a ne da prizivaju nove podjele i ohrabruju potencijalno opasne avanturističke ambcije pojedinih političkih lidera i stranaka.

 

Što sadrži izvještaj ICG-a ?

Međunarodna krizna grupa (International Crisis Group – ICG), think-tank pod snažnim utjecajem administracije SAD, objavio je 10. srpnja 2014. izvještaj o BiH pod nazivom “Budućnost Bosne” (Bosnia’s future), koji u velikoj mjeri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG-a. U najnovijem, ujedno i posljednjem izvještaju o BiH, na iznenađenje velikog broja aktera, mogu se prepoznati čak i elementi podrške ideji uvođenja entiteta s hrvatskom većinom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Međunarodna krizna grupa (ICG) u svome najnovijem, ujedno i zadnjem, izvještaju u kojem obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine, na potpuno suprotan vrijednosno-teorijski način od dosadašnjeg analizira društveno-političku problematiku Bosne i Hercegovine..

U ranijim izvješćima analitičari ICG-a nisu se ustručavali poricati činjenični ustavni okvir BiH odnosno koncept konstitutivnih naroda zauzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimjereniji za BiH. Sada, pak, tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani trebaju favorizirati federalistička rješenja, dok su centralistička pogubna.

 

Entitet s hrvatskom većinom

Značajan prostor daju i entitetu s hrvatskom većinom za koji smatraju da je dobro rješenje, a obrazloženje bošnjačkoga odbijanja toga rješenja im “zvuči prazno”. Kao model za formiranje teritorijalno diskontinuiranih entiteta s većinom koju u svakome od njih čine pripadnici po jednog konstitutivnog naroda nude model po kojem djeluju infrastrukturni sustavi energetskih javnih poduzeća (elektroprivreda). Preporučuju i ponovno razmatranje prudskih principa iz 2008. godine.

U izvještaju su skrenuli pozornost i na zaboravljenu činjenicu kako je „na početku Federacija BiH bila federacija ne kantona, već dvije političke zajednice i oblasti pod njihovom kontrolom” i da su u Federaciju na jednakopravnim osnovama ugrađeni Republika Bosna i Hercegovina sa svojim vojnim snagama (Armija BiH) i Hrvatska zajednica (kasnije Republika) Herceg-Bosna sa svojim vojnim snagama (Hrvatsko vijeće obrane).

Zanimljiva je i konstatacija analitičara ICG-a da novi pristup ne podrazumijeva negiranje postojanja tri naroda Bosne i Hercegovine te da niti jedan ustavni projekt ne može uspjeti ako ne tretira građane onakvima kakvi jesu, a oni jesu u ogromnoj mjeri podijeljeni u tri zajednice.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi