RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za sutrašnje potvrđivanje Vijeća ministara i Vlade FBiH nedostaju Dunovićev i SIPA-in potpis

Napisano 30.03.2015. 22:25
Milan Dunović

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara trebao je danas dostaviti odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH na potvrđivanje Zastupničkom domu Parlamenta F BiH, čija je sjednica najavljena za sutra.

Odluka o imenovanju Vlade F BiH, međutim, nije donesena, jer je nije supotpisao dopredsjednik F BiH Milan Dunović (DF) saznaje Hrvatski Medijski Servis u uredu predsjednika F BiH.

Podsjetimo, Dunović je danas priopćio kako inzistira da se i Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara imenuju istovremeno, što je i zahtjev njegove stranke – Demokratske fronte.

Za sutra 31.ožujka zakazana je izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem dnevnom redu je između ostalog Prijedlog Proračuna FBiH za 2015. godinu po hitnom postupku, te Prijedlog Zakona o izvršenju Proračuna FBiH za 2015. godinu, također po hitnom postupku. Sjednica je zakazana za 16 sati.

Na internet stranici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH navedeno je da ukoliko se zakaže sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za sutra, u vezi s imenovanjem Vijeća ministara BiH, te potpiše i dostavi prijedlog Odluke o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH od strane predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, da će se steći uvjeti i za održavanja izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će se izvršiti potvrđivanje Vlade FBiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH za sutra 31. ožujka zakazao je hitnu sjednicu na čijem dnevnom redu je samo jedna točka: Potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da je sjednica zakazana, a iz Državne agencije za istrage i zaštitu još nije objavljeno da su okončane provjere za ministre i njihove zamjenike- ukupno za devet ministara i 10 zamjenika (ministar obrane ima dva zamjenika).

U poslijepodnevnim satima Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e, kazala je za „Avaz“ da provjere još traju i da će javnost o njihovom okončanju biti pravovremeno obaviještena“.

Kako podsjeća Hrvatski Medijski Servis HDZ BiH predložio je, a DF prihvatio da se nacionalna struktura Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH uskladi s ustavnim i zakonskim odredbama tako što će se kandidat za federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Milan Mandilović izjasniti kao ostali, a HDZ BiH će umjesto Predraga Kožula predložiti drugog kandidata za zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH.

Mandilović se u međuvremenu izjasnio kao Ostali, kao što se izjasnio i na proteklim listopadskim izborima, dok je Čović danas za zamjenika ministra prometa i komunikacija predložio Sašu Dalipagića.

DF, međutim, sada inzistira da se i Vlada F BiH i Vijeće ministara imenuju “isti dan i isti sat”.

U predloženom sastavu Vijeća ministara sada se nalaze tri Bošnjaka, tri Srbina i četiri Hrvata, tri iz HDZ BiH i jedan iz DF-a, premda zakon predviđa da VM čini podjednak broj predstavnika konstitutivnih naroda u izvršnoj vlasti BiH.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi